Na našich kurzoch stále zdôrazňujeme rozdiel medzi krátkodobou diétou a výživou ako dlhodobo udržateľnou cestou k zdraviu a optimálnej váhe. Moderné „diéty“ obmedzujúce najmä sacharidy sa stávajú výživovými trendami a zároveň vedú k zníženiu hmotnosti. Sú však niekedy mylne prezentované ako dlhodobo udržateľné.

V čom spočíva ich mágia? Jedným z najdôležitejších faktorov pre redukciu váhy je jednoducho menej jesť a kontrolovať čo jeme. Ak začneme konzumovať menej kalórií ako doteraz (samozrejme nie v prípade, že už teraz jeme len jednu stopku jablka denne – to je potom iný problém) s vysokou pravdepodobnosťou dôjde k zníženiu hmotnosti nezávisle od toho, aký typ diéty ste sa rozhodli vyskúšať.

Ktorý typ diéty?

V súčasnosti sa najčastejšie stretávame s diétami, ktoré rôznym spôsobom obmedzujú príjem sacharidov. Bolo však potvrdené, že naša hmotnosť závisí skôr od celkového kalorického príjmu, ako od typu makroživín (sacharidy, tuky, bielkoviny, alkohol), ktoré konzumujete. Celkovo vyšší kalorický príjem súčasnej populácie stojí za epidémiou obezity s väčšou pravdepodobnosťou ako akýkoľvek konkrétny potravinový vinník (napríklad HFCS1 ).

Kontrolovaná štúdia porovnala niekoľko izokalorických diét (s rovnakým kalorickým vstupom) pozostávajúcich z 15% proteínov, 15-85% sacharidov a 0-70% tukov. Potvrdilo sa, že pri rovnakom energetickom príjme pomer makroživín neovplyvňuje výsledok chudnutia. Rovnaké závery boli získané pri vysoko aj nízkosacharidových diétach po 6-tich aj 12-tich týždňoch redukcie, taktiež pri nízkotukových/vysokoproteínových diétach a vysokotukových diétach so štandardným príjmom bielkovín.

Týmto článkom nechceme nič spochybňovať, iba poukázať na existenciu reálnych štúdií, ktoré by mohli zabrániť zbytočnému a niekedy aj škodlivému experimentovaniu s extrémnym pomerom makroživín.

A čo keď jem viac ako by som mal?

Pri celkovo vyššom kalorickom príjme ako potrebujeme pri našom štandardnom životnom štýle, dochádza k zvýšenému ukladaniu telesného tuku. Túto do očí bijúcu pravdu potvrdila aj reálna štúdia, počas ktorej sa zdraví jedinci prejedali 8 týždňov. Zaujímavé je, že najnižší váhový prírastok zaznamenali v skupine s najnižším objemom proteínov v diéte. Na druhej strane, pri sledovaní úbytku váhy u žien neboli pozorované významné rozdiely medzi vysokoproteínovou a vysokosacharidovou diétou.

Aby sme to zosumarizovali – ideálnou cestou k dlhodobo udržateľnej optimálnej váhe je nižší kalorický príjem dosiahnutý menším objemom jedla a efektívnym cvičením. Nič nové pod slnkom.

Aby sme to zosumarizovali – ideálnou cestou k dlhodobo udržateľnej optimálnej váhe je nižší kalorický príjem dosiahnutý menším objemom jedla a efektívnym cvičením. Nič nové pod slnkom.

Prečo sú moderné diéty stále atraktívne?

Väčšina diét funguje. Ak je teda našim cieľom redukcia váhy. Dôvodom je hlavne naša kontrola množstva prijatého jedla a teda kalórií. Mnohé moderné diéty obmedzujú najmä príjem sacharidov.

  • Ketogénne diéty odporúčajú vysoký prísun tukov a extrémne nízky príjem sacharidov.
  • Atkinsova diéta má vysoký obsah tukov aj proteínov a opäť veľmi málo sacharidov.
  • Paleo diéta je postavená na rovnakých princípoch. Bielkoviny a tuky, ktoré trávime pomalšie, majú podstatne vyššiu sýtivosť v porovnaní so sacharidmi.

Okrem troch spomínaných diét, aj ostatné odporúčajú konzumáciu jedál resp. potravín s nižšou kalorickou denzitou (s vyšším obsahom vlákniny a vody). Nižší obsah sacharidov v diétach má ešte jednu výhodu: sacharidy sa podieľajú na tvorbe serotonínu, ktorý môže spôsobovať zvýšenú chuť jesť u niektorých obéznych osôb.

Kúzlo moderných diét je jednoduché: Ľudia na nízkosacharidových diétach jedia vo všeobecnosti menej kvôli vyššej sýtivosti bielkovín a tukov a majú menšiu tendenciu podliehať „cravingom“. V prípade extrémne nízkeho príjmu sacharidov dochádza k zdanlivo rýchlejšiemu úbytku váhy, ktorý je spôsobený vyčerpaním glykogénových zásob a tým pádom strate viazanej vody. To vysvetľuje, prečo osoby na nízkosacharidových diétach schudnú po šiestich mesiacoch viac v porovnaní s osobami na nízkotukových diétach. Tento rozdiel sa však stráca po 12-tich mesiacoch redukcie.

Týmto článkom sme chceli poukázať hlavne na existenciu reálnych štúdií, ktoré by mohli zabrániť zbytočnému a niekedy aj škodlivému experimentovaniu s extrémnym pomerom makroživín. Ak ste vyskúšali všetky diéty a stále vážite rovnako, alebo dokonca viac, začnite konečne s optimálnou a udržateľnou výživou. Správna výživa vám prinesie ako hlavný efekt zdravie a ako vedľajší benefit optimálnu váhu.

Ak neviete ako na to, ako si vypočítať optimálny príjem energie a rozloženie makroživín, na ktoré vitamíny a minerály dávať aj pri redukcii váhy pozor, ktoré informácie z oblasti výživy sú pre Váš život relevantné – príďte k nám na kurz Základov výživy a všetko potrebné sa dozviete.

1 HFCS – high fructose corn syrup bol vyvinutý v 60.tych rokoch a používaný v potravinárstve ako neškodná a nekontroverzná potravina do roku 2004, kedy bol publikovaný článok o možnom prepojení vzrastu obezity a používania HFCS. Táto súvislosť však nebola dokázaná. V poslednej dekáde množstvo štúdií demonštrovalo, že nie je rozdiel medzi HFCS a sacharózou v akomkoľvek sledovanom a merateľnom metabolickom parametri.

Autor článku

Odborný garant kurzov a vedúci lektor Winštitútu

RNDr. Barbara Sviežená, PhD.

Barbara je spoluzakladateľkou Inštitútu a spoluautorkou komplexného kurzu výživy na báze akreditovaného kurzu v ČR. Je autorkou kurzu Výživy detí a žien počas tehotenstva a dojčenia a spolupodieľa sa na odbornom smerovaní a filozofii Winštitútu.

Tagy:

Prihláste sa na naše kurzy

Zabezpečujeme odborné portfólio, orientáciu v oblasti poradenstva, kvalitné informácie podávané vynikajúcimi lektormi a možnosť ďalšieho vzdelávania aj počas ich praxe.

Viac o WinštitúteZoznam aktuálnych termínov

Welko Team Slovakia s.r.o.
Kladnianska 46, 821 05 Bratislava
IČ 50308769
DIČ 2120267116
IČ DPH SK2120267116
info@winstitut.sk

IBAN: SK56 1100 0000 0029 4102 3297