Za posledných 100 rokov ľudstvo urobilo nesmierny pokrok, ktorého rýchlosť sa ešte akceleruje. Možno si ani nevieme predstaviť, kam až sa bude tento vývoj uberať. Priniesol nám tento pokrok aj pokrok v našom zdraví?

Dokonalá úroveň poznania

Ak by sme teraz zaostrili na oblasť zdravia, ktorá ostáva pre kvalitu nášho života tým najpodstatnejším merítkom, zistíme že:

  • stav znalostí v oblasti medicíny a diagnostiky, ktorý nám umožňuje na molekulárnej úrovni skoré odhalenie odchýlok od zdravia, je na vrcholnej úrovni
  • sme schopní liečiť predtým smrteľné ochorenia infekčného charakteru
  • sme schopní naprávať poškodenia organizmu v rámci akútnej medicíny
  • dĺžka ľudského života narastá
  • množstvo farmaceutických prípravkov zacielených na konkrétne ľudské ochorenia či problémy sa neustále rozrastá
  • máme k dispozícii nepredstaviteľné množstvo výživových doplnkov všetkých druhov určené na všetky problémy – na detoxikáciu, očistenie, zdravie, vitalitu, regeneráciu alebo len doplnenie chýbajúcich živín a antioxidantov
  • od potravín sme prešli k superpotravinám s vysokým obsahom všetkých potrebných látok pre našu existenciu, ale aj eko-bio-organic či raw verzie takmer všetkých potravín

Priemerný jedinec vynaloží na rôzne výživové doplnky, superpotraviny a detoxikačné kúry nemálo prostriedkov.

Snažíme sa stravovať čisto, v súlade s odporúčaniami dostupnými v médiách všetkých druhov, pričom počas pár rokov vystriedame aj niekoľko výživových smerov aby sme našli ten najlepší pre seba. Nie je to tak trochu šialené?

Fakty o našom zdravotnom stave

Zaujímavé však je, že napriek dnešnej medicíne, farmaceutickému a potravinárskemu priemyslu, všetkým radám, znalostiam a množstvu informácií dostupných na internete nám štatistiky nastavujú reálnejšie zrkadlo:

 

  • počet ľudí trpiacich neprenosnými chronickými ochoreniami neklesá
  • počet liekov vydaných na predpis sa zvyšuje
  • počet ľudí s nadváhou a obezitou narastá
  • znižuje sa vek nástupu civilizačných ochorení
  • zvyšuje sa dĺžka života prežitá s ochorením a tým pádom s rôznymi obmedzeniami (u mužov 72 rokov a u žien 79 rokov)
  • počet detí s nadváhou a obezitou narastá
  • počet detí s prejavmi metabolického syndrómu narastá
  • zvyšuje sa výskyt alergií, intolerancií a potravinovej neznášanlivosti
  • zvyšuje sa výskyt rôznych ochorení tráviaceho traktu

Ufff, znie to hrozivo. Ak patríte k malej hŕstke osôb, ktorý sa v spleti výživových odporúčaní nestratili a razia si svoju cestu pralesom dezinformácií, tešíme sa s Vami.

Pretože absolútna väčšina obyvateľstva na Slovensku má stále laxný prístup k strave, alebo si myslia, že liekmi či doplnkami vyžehlia svoje stravovacie prehrešky.

Stravujeme sa zdravšie?

Stále sa nám zdá, že informovanosť vo výžive narastá. V skutočnosti by sme mohli povedať, že narastá skôr dezinformovanosť. Ak by sme sa pozreli opäť na čísla, ktoré jednoducho nastavujú zrkadlo realite, aj tu by sme skôr zaplakali nad stavom povedomia na Slovensku. Pretože zo štatistík vyplýva, že máme:

 

  • nadmerný energetický príjem (jeme veľmi veľa kalórií)
  • nevyváženosť zastúpenia základných živín (makroživín – sacharidov, tukov a bielkovín) (nevieme si vyskladať jedlo na tanieri)
  • vysoký podiel tukov v strave (presahujú priemerné odporúčané výživové dávky až o cca 40 %)
K tomu iba malá poznámka. Odporúčané výživové hodnoty, ktorými sa riadi naše verejné stravovanie sú maximálne nadhodnotené a neodrážajú našu súčasnú životosprávu, v ktorej dominuje sedavý spôsob života a občasné šantenie vo fitness centrách. V globále však prevažnú väčšinu dňa presedíme v uzavretých priestoroch, kde sa zhrýzame najrôznejšími stresovými situáciami. Potom s cieľom atraktívneho tela dorazíme do fitka, kde sa riadne zničíme, čím len zvýšime oxidačný stres a záťaž organizmu…nuž koan

Áno, vieme, že je teraz doba tuková. Ale tá skončí tak, ako mnohé iné a opäť sa vrátime s pokorou k strave primárne rastlinnej. Potrvá ešte pár rokov, kým sa tukožrúti prejedia do chronických chorôb, ktoré pozmenia štatistiky a metaanalýzy najmä v oblasti mikrobiómu nám dajú za pravdu, že sme sa extrémne odchýlili od neatraktívneho stredu.

Nedostatok niektorých ochranných faktorov – vitamínov (najmä vitamínov skupiny B a vitamínu C)

Či chceme alebo nie, naše potraviny postrádajú ich pôvodnú kvalitu. Z niekoľkých dôvodov – zelenina a ovocie často dozrieva mimo pôdu (tvorba vitamínov je podmienená zrením v prirodzenom prostredí), skladovanie a presun na veľké vzdialenosti tiež robí svoje, priemyselné spracovanie pozbavuje potraviny veľkého množstva ochranných faktorov a vitamínov.

  • nedostatok minerálnych látok (vápnika) a stopových prvkov (napr. železa)
  • nadmerný príjem živočíšnych potravín (vajcia, bravčové mäso)
  • nadmerný príjem cukru (takmer 50 kg/osoba/rok)

Z posledných štatistík sme sa prepracovali na údaj približne 34 skonzumovaných čajových lyžičiek cukru na osobu a deň!

Že Vy nesladíte? Potravinársky priemysel sladí za Vás a výdatne. Stačí si prečítať jednoduchý údaj na etikete: Sacharidy, a z toho cukry…Od WHO máme povolených 6 čl denne. To je dosť veľký rozdiel na to, aby sme ignorovali odkiaľ sa ten cukor v našej strave nabral.

  • nadmerný príjem sladených nápojov (111l/osoba/rok)
  • nadmerný príjem soli (dvojnásobok odporúčaných výživových dávok)
  • minimálny príjem ovocia a zeleniny
  • nadmerný príjem priemyselne spracovaných potravín

Nuž toľko. Otrasné štatistiky…

Vieme vyhodnotiť, čoho je veľa a čoho je málo. Už vidíme isté prepojenia medzi tým, čo jeme a koľko jeme a tým, akými ochoreniami trpíme.

Dostupné je skutočne všetko, rozhodnutia a výber je na nás.

Už asi vieme, že jednoznačná a jediná pravda o tom, čo je dobré presne pre nás neexistuje a ani žiadna jediná pravda o dokonalej výžive, ktorá nám zabezpečí večnú mladosť a zdravie. Nedajme sa zmiasť extrémnymi výživovými smermi, radšej sa vzdelávajme a urobme si vlastný kvalifikovaný názor. Rozhodne nepotrebujete mať titul na to, aby ste vedeli čo si dať na raňajky (a či raňajkovať).

Ak si myslíte, že jasno nemáte, radi Vám vrhneme trochu svetla do tmy nepoznaného na našich kurzoch laughing

Všetko o zdravom stravovaní, odporúčaniach, kombinácii potravín a nastavovaní vhodných jedálničkov pre seba či pre klientov sa dozviete na našich kurzoch Základy výživy a Poradca pre výživu.

Autor článku

ODBORNÝ GARANT KURZOV A VEDÚCA LEKTORKA WINŠTITÚTU

RNDr. Barbara Sviežená, PhD

Barbara je spoluzakladateľkou Inštitútu a spoluautorkou komplexného kurzu výživy na báze akreditovaného kurzu v ČR. Je autorkou kurzu Výživy detí a žien počas tehotenstva a dojčenia a spolupodieľa sa na odbornom smerovaní a filozofii Winštitútu.

Absolventka katedry genetiky na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Počas postgraduálneho štúdia sa venovala problematike vplyvu karcinogénov a mutagénov na živý organizmus.

Tagy:

KURZ ZÁKLADY VÝŽIVY
ak neplánujete pôsobiť v oblasti poradenstva

Kurz Základy výživy je komplexným vzdelávacím kurzom určeným pre všetkých, ktorí chcú vedieť o výžive a svojom tele viac, ale nemajú záujem o profesionálnu dráhu výživového poradcu. Ideálne pre všetkých, ktorí by si radi urobili jasno vo faktoch a mýtoch o výžive a v optimálnej životospráve.

KURZ PORADCA PRE VÝŽIVU
ak plánujete pôsobiť v oblasti preventívnej výživy a poradenstva

Kurz Poradca pre výživu je jediným komplexným vzdelávacím (mimoškolským) kurzom na Slovensku s takmer 5-ročnou tradíciou. Po ukončení kurzu je každý absolvent schopný vypracovať stravovací plán pre bežného klienta a má dostatočnú argumentačnú bázu pre jeho obhajobu. 

Mohli by vás zaujímať tieto naše články

Vitamínové doplnky: Naozaj ich potrebujeme?

Vitamínové doplnky: Naozaj ich potrebujeme?

Vitamíny sú potrebné zložky ľudskej výživy, pretože sa v ľudskom tele buď syntetizujú neadekvátne alebo vôbec. Väčšina ľudí dokáže získať dostatočné množstvo vitamínov a vo svojej najdostupnejšej forme, keď ich konzumuje cez pestrú a dobre vyváženú stravu. Vo svetle...

Éra nízkosacharidových diét, chudnutie a riziká II.

Éra nízkosacharidových diét, chudnutie a riziká II.

Medzi túžiacimi po chudnutí kolovala známa pravda, že sacharidy sa premieňajú v tele na tuk. Je to pravda? Nuž áno, ale až v momente, kedy má telo naplnené momentálne energetické potreby a plné zásoby glykogénu v pečeni a svaloch. Mimochodom, nadbytočné bielkoviny sa...

Potrebujú deti doplnky výživy?

Potrebujú deti doplnky výživy?

Radi sa dívate na krásne fotografie, či obrázky malých detí s náručou zeleninového šalátu a veľkým úsmevom? A čosi Vás vnútri pichne, keď si v duchu zrátate, koľko reálne zeleniny či zdravých potravín Vaše dieťa zje? Nuž, vitamíny a minerály sú neuveriteľne dôležité...

Prihláste sa na naše kurzy

Zabezpečujeme odborné portfólio, orientáciu v oblasti poradenstva, kvalitné informácie podávané vynikajúcimi lektormi a možnosť ďalšieho vzdelávania aj počas ich praxe.

Viac o WinštitúteTermíny všetkých kurzov

Welko Team Slovakia s.r.o.
Kladnianska 46, 821 05 Bratislava
IČ 50308769
DIČ 2120267116
IČ DPH SK2120267116

info@winstitut.sk

IBAN: SK56 1100 0000 0029 4102 3297