Medzi túžiacimi po chudnutí kolovala známa pravda, že sacharidy sa premieňajú v tele na tuk.

Je to pravda?

Nuž áno, ale až v momente, kedy má telo naplnené momentálne energetické potreby a plné zásoby glykogénu v pečeni a svaloch. Mimochodom, nadbytočné bielkoviny sa v konečnom dôsledku premieňajú na glukózu. Takže by sme v prvom rade mali zistiť, koľko živín vlastne potrebujeme, aby to bolo optimálne pre naše telo.

Sú sacharidy nevyhnutné pre moje telo?

Áno a nie. Svojim spôsobom, telo si vždy nájde cestu, ako prežiť (je pravdepodobné, že skôr neprežijete bez tukov a bielkovín, ako bez sacharidov). Avšak zároveň si telo hľadá cestu ako prežiť čo najefektívnejšie. Náš organizmus čerpá energiu prednostne z glukózy – je najdostupnejšia pri štiepení zjedeného jedla.

Možno si myslíte, že keď máte skôr sedavé zamestnanie, nejdete sa pretrhnúť od cvičenia a máte radšej prechádzky so psom, potom až toľko glukózy nepotrebujete. Omyl!

Najväčším konzumentom glukózy je totiž náš mozog, ktorý denne spotrebuje až 120 g. Ak sme v kľudovom režime, len samotný mozog „spapá“ 60% z celkového prísunu glukózy stravou.

Mozog – vrchol evolúcie – a závislý na glukóze?

Jednoduchým faktom je, že naše neuróny – mozgové bunky – používajú ako benzín práve glukózu získanú zo stravy.

Ak je glukózy málo, zníži sa tvorba neurotransmitterov (chemických smsiek). To vedie k zmene na úrovni komunikácie medzi mozgom a zvyškom nášho tela. Asi to poznáte z bežných stavov hladu, keď Vám klesne hladina glukózy, máme problém sústrediť sa, alebo zodpovedne sa rozhodovať (napríklad v obchode pri nákupe potravín).

Samozrejme naše telo to zvládne – hľadá si záložné zdroje.

  • V prvej fáze pomáha pečeň, v ktorej máme uložené zásoby a hormón glukagón. Ak nízka hladina sacharidov pokračuje, potom je potrebné siahnuť k núdzovým zásobám, teda uskladnenému tuku.
  • V pečeni sa vytvoria z tuku ketóny a tie potom poháňajú Váš mozog.

Efekt?

To si nedovoľujem povedať z dlhodobého hľadiska! Máme nepriame dôkazy napríklad pri anorexii, ktoré nám ukazujú, že ak mozog funguje dlhodobo na ketónoch, jeho činnosť tým doslova trpí.

Extrémna strava = extrémny efekt

No dobre, čo ďalej? Ak teda máme málo sacharidov a nútime telo čerpať z iných zdrojov energiu..a ešte pri tom cvičíme? Hrozí nám niečo?

Nuž v extrémnych prípadoch si telo načrie do vlastných bielkovín a svalového tkaniva.

Dlhodobé odopieranie sacharidov má teda nepriaznivé následky nielen pre mozog ale aj pre celé telo.

Bielkoviny totiž majú slúžiť primárne niekde celkom inde – okrem budovania a udržiavania svalov, starajú sa aj o ďalšie tkanivá – kožu, vlasy, nehty (to píšem schválne, aby sa preľakli aj dámy).

 

Nie, nejdem tu teraz robiť antipropagáciu nízkosacharidových diét. To by som si v dnešnej dobe asi riadne zavarila!

Viete o čo mi ide?

Aby sme si uvedomili, že každá naša neuvážená akcia vedie k rozkošatenej reakcii nášho úžasného systému, akým je naše telo.

V dnešnej dobe je dobré aj pripomenúť, že nedostatok sacharidov a manipulácia s nimi v rôznych moderných diétach oslabuje aj náš imunitný systém.

Súhrnný článok v odbornom časopise Nutrients poukázal na významný a pozitívny vplyv sacharidovej kompenzácie na prechodné zápaly, oxidačný stres a poruchy imunity vznikajúce napríklad v dôsledku športových výkonov fyzicky aktívnych jedincov.

  • Dostatočné množstvo sacharidov znižuje hladinu stresových hormónov po záťaži, ale aj zápalové reakcie a oxidáciu mastných kyselín. V kombinácii s polyfenolmi, napríklad z ovocia, umožňuje zvýšiť antivírusovú ochranu nášho tela.
  • Nedostatok sacharidov môže postihnúť športovca vo forme syndrómu pretrénovania, čo teda nie je veľká výhra.

Všetko so všetkým súvisí…

Takže koľko teda sacharidov pre zdravie?

V našich pomeroch môžeme rátať, že pre priemerného muža ide o množstvo 300g sacharidov (pozor denne!) a ženu 250g, pri adekvátnej telesnej hmotnosti a primeranom tréningu.

Pripomínam, že sacharidy sú aj inde ako v sladkostiach a sladených nápojoch. Tie môžete pokojne vylúčiť, a sústreďte sa na sacharidy z obilovín, najmä celozrnných, strukovín, zeleniny a ovocia. Nezabúdajme, že týmto spôsobom do svojho tela dostanete nielen dávku energie, ale aj množstvoa mikroživín – vitamínov, minerálov a bioaktívnych rastlinných látok.

Ak v tom stále nemáte celkom jasno, veľmi radi Vám všetko vyjasníme na našich kurzoch.

Naši skvelí lektori sú zvyknutí po 6-tich rokoch odpovedať na všetky Vaše otázky.

 

Všetko o zdravom stravovaní, odporúčaniach, kombinácii potravín a nastavovaní vhodných jedálničkov pre seba či pre klientov sa dozviete na našich kurzoch Základy výživy a Poradca pre výživu.

Autor článku

ODBORNÝ GARANT KURZOV A VEDÚCA LEKTORKA WINŠTITÚTU

RNDr. Barbara Sviežená, PhD

Barbara je spoluzakladateľkou Inštitútu a spoluautorkou komplexného kurzu výživy na báze akreditovaného kurzu v ČR. Je autorkou kurzu Výživy detí a žien počas tehotenstva a dojčenia a spolupodieľa sa na odbornom smerovaní a filozofii Winštitútu.

Absolventka katedry genetiky na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Počas postgraduálneho štúdia sa venovala problematike vplyvu karcinogénov a mutagénov na živý organizmus.

Tagy:

KURZ ZÁKLADY VÝŽIVY
ak neplánujete pôsobiť v oblasti poradenstva

Kurz Základy výživy je komplexným vzdelávacím kurzom určeným pre všetkých, ktorí chcú vedieť o výžive a svojom tele viac, ale nemajú záujem o profesionálnu dráhu výživového poradcu. Ideálne pre všetkých, ktorí by si radi urobili jasno vo faktoch a mýtoch o výžive a v optimálnej životospráve.

KURZ PORADCA PRE VÝŽIVU
ak plánujete pôsobiť v oblasti preventívnej výživy a poradenstva

Kurz Poradca pre výživu je jediným komplexným vzdelávacím (mimoškolským) kurzom na Slovensku s takmer 5-ročnou tradíciou. Po ukončení kurzu je každý absolvent schopný vypracovať stravovací plán pre bežného klienta a má dostatočnú argumentačnú bázu pre jeho obhajobu. 

Mohli by vás zaujímať tieto naše články

Vitamínové doplnky: Naozaj ich potrebujeme?

Vitamínové doplnky: Naozaj ich potrebujeme?

Vitamíny sú potrebné zložky ľudskej výživy, pretože sa v ľudskom tele buď syntetizujú neadekvátne alebo vôbec. Väčšina ľudí dokáže získať dostatočné množstvo vitamínov a vo svojej najdostupnejšej forme, keď ich konzumuje cez pestrú a dobre vyváženú stravu. Vo svetle...

Potrebujú deti doplnky výživy?

Potrebujú deti doplnky výživy?

Radi sa dívate na krásne fotografie, či obrázky malých detí s náručou zeleninového šalátu a veľkým úsmevom? A čosi Vás vnútri pichne, keď si v duchu zrátate, koľko reálne zeleniny či zdravých potravín Vaše dieťa zje? Nuž, vitamíny a minerály sú neuveriteľne dôležité...

Éra nízkosacharidových diét, chudnutie a riziká I.

Éra nízkosacharidových diét, chudnutie a riziká I.

Rôzne formy nízkosacharidových diét, ktoré sa stali trendom posledných rokov, ovplyvnili množstvo nadšencov zdravej výživy. Aj zástancovia racionálnej stravy podľa konzervatívnych noriem váhali, či predsa len neubližujú svojmu telu a zdraviu, ak sa ich denný príjem...

Prihláste sa na naše kurzy

Zabezpečujeme odborné portfólio, orientáciu v oblasti poradenstva, kvalitné informácie podávané vynikajúcimi lektormi a možnosť ďalšieho vzdelávania aj počas ich praxe.

Viac o WinštitúteTermíny všetkých kurzov

Welko Team Slovakia s.r.o.
Kladnianska 46, 821 05 Bratislava
IČ 50308769
DIČ 2120267116
IČ DPH SK2120267116

info@winstitut.sk

IBAN: SK56 1100 0000 0029 4102 3297