fbpx

Stretávame sa s tým stále – mnohí z nás sa rozhodnú urobiť niečo pre seba a zhodiť pár nadbytočných kíl. Rozhodneme sa zmenšiť objem zjedeného jedla, vylúčiť pečivo a odstrániť z nášho denného repertoára prílohy, ako je ryža, zemiaky či cestoviny. Samozrejme – váha ide pekne dole, tešíme sa z našej disciplíny a jednoduchého prístupu k diéte.

Po pár dňoch nás však začnú prenasledovať neodbytné chute na sladké, začneme sa trápiť a myšlienka na zhrešenie nás neustále otravuje. A čo je najhoršie, váha sa zastavila vysoko nad vysnenou hodnotou. Nuž napadne nás spásonosná myšlienka, uberieme ešte z denných porcií a zvíťazíme! Tento tristný scenár je priam ukážkou sily nášho evolučne zakódovaného mechanizmu prežiť aj ten najhorší hladomor.

Proti prírode sa ísť nedá!

Regulácia príjmu potravy nás sprevádza od počiatkov. Nie len tých našich osobných, ale ľudstva ako takého. Počas celej histórie človečenstva nás sprevádzal nedostatok jedla. Keďže sme nevymreli v obdobiach hladu, pravdepodobne nás evolučné tlaky vybavili dômyselnými mechanizmami, ako prežiť z mála. Regulačné dráhy, ktoré sa aktivujú v našom tele po znížení energetického príjmu už po pár dňoch „diéty“ – teda kalorickej reštrikcie – spôsobia, že sa v našom tele rozbehne kolotoč úsporných opatrení (ale veď – čo robíte vy, keď musíte vydržať napríklad s menším objemom finančných prostriedkov?).

Diéta je stres

Vysvetlenie zastavenia váhového úbytku spočíva v prirodzenej adaptácii organizmu na zníženie prijímaného jedla. Dochádza totiž k zníženiu pokojového výdaja (bazálneho metabolizmu), k zníženiu termického efektu potravín a dokonca k zníženiu výdaja energie pri bežných činnostiach, ale aj pri fyzickej námahe! Nie je to náhodou presne to, čo nechceme dosiahnuť? Ďalšou prirodzenou reakciou tela na drastickú diétu je zadržiavanie vody v tele, čo je odpoveď na stres, ktorý si tým spôsobujeme. Po pár dňoch, kedy sme skutočne schudli, došlo k zníženiu našej hmotnosti, zníženiu celkového energetického výdaja a asi aj k zhoršeniu nášho psychického stavu (najmä, keď sme sa rozhodli vyhlásiť definitívnu vojnu sacharidom).

Metabolická rezistencia – alebo ľahostajnosť tela voči našim plánom

Ak sa točíte v bludnom kruhu diét, striedate viacero prístupov ale vždy s rovnakým princípom obmedzovania sa a výsledkom je mierny úbytok váhy a následne jej opakované zvýšenie, potom ste pravdepodobne obeťou metabolickej rezistencie. Tento stav je charakteristický tým, že sa vám už nedarí zredukovať objem tukovej hmoty, cítite únavu a dokonca môžete laicky povedané „priberať aj z vody“! 

Ak nechcete, aby sa váš metabolizmus trvalo poškodil, zastavte sa a vystúpte na svetlo poznania: aktivujte svoje telo k výkonu trvalým prísunom kvalitného jedla v dostatočnom množstve.

Dobré rady na záver:

l

neznižujte svoj denný energetický príjem pod hodnotu vášho bazálneho metabolizmu

Až 70% energie prijatej jedlom potrebuje náš organizmus na zabezpečenie vlastného chodu. Teda nie chôdze – to je energia navyše. Vaše srdce musí pumpovať krv, vaše pľúca sa musia pri každom nádychu roztiahnuť, vaše črevá sa musia hýbať, vaše bunky produkovať stále nové a nové enzýmy, hormóny, bielkoviny a ďalšie stavebné zložky tela a najmä – váš mozog potrebuje nielen premýšľať, ale to všetko riadiť bez nášho vedomia. Prvá reakcia vášho tela na drastické zníženie energie bude drastické ukladanie všetkého, čo zjete do zásoby.

l

nevylučujte automaticky zo stravy všetky sacharidy

Naučte sa jesť tie správne sacharidy v komplexnej forme sú pre naše telo veľmi potrebné. Vymeňte biely chlieb za grahamový či celozrnný, biele cestoviny za špaldové či pohánkové, namiesto pečiva si doprajte obilninovú kašu či jednoducho ovsené vločky s ovocím. Doprajte si aj ovocie v ovocnom šaláte s orieškami či semienkami. Pohrajte sa s múkami a miesto hladkej pšeničnej si kúpte do koláča celozrnnú.

l

neostaňte len na mäse a čerstvej zelenine

Možno to znie ako paradox, ale reálne veľmi častý. Vylúčením príloh sa stáva, že nakoniec jedinou prijateľnou kombináciou ako obedové či večerné menu vhodné pre nás sa stane mäso a zelenina. Tým pádom sa náš repertoár výrazne obmedzí a my sa ochudobňujeme o spektrum kvalitných živín z množstva iným ingrediencií. Okrem toho stálou konzumáciou mäsa svoj organizmus tiež zaťažujeme, nehovoriac o tom, že na živočíšne bielkoviny je zvyčajne viazaný aj tuk.

l

nekupujte si nízkotučné výrobky

Niežeby sme vám ich nechceli dopriať – pokojne si dajte dobrý biely jogurt aj v nízkotučnej forme, ale rozhodne si k nemu dokvapnite aspoň kvapku olivového či iného rastlinného oleja. Tuky potrebujeme neustále a bez ich príjmu naše telo skutočne stráda. Zásobte svoju kuchyňu spektrom kvalitných rastlinných olejov, orechov, semienok, avokáda, doprajte si kokos, mak aj dobrú horkú čokoládu.

Ak ste sa rozhodli schudnúť, riešenie nie je jesť menej, ale jesť viac kvalitného jedla. Univerzálne odporúčania síce neexistujú, ale isté pravidlá jednoducho platia. Ak by ste potrebovali vedieť, ako náš organizmus funguje a ako nájsť cestu pre seba, príďte sa to naučiť kvôli sebe a svojmu zdraviu k nám.

Autor článku

Odborný garant kurzov a vedúci lektor Winštitútu

RNDr. Barbara Sviežená, PhD.

Barbara je spoluzakladateľkou Inštitútu a spoluautorkou komplexného kurzu výživy na báze akreditovaného kurzu v ČR. Je autorkou kurzu Výživy detí a žien počas tehotenstva a dojčenia a spolupodieľa sa na odbornom smerovaní a filozofii Winštitútu.

Tagy:

KURZ ZÁKLADY VÝŽIVY
ak neplánujete pôsobiť v oblasti poradenstva

Kurz Základy výživy je komplexným vzdelávacím kurzom určeným pre všetkých, ktorí chcú vedieť o výžive a svojom tele viac, ale nemajú záujem o profesionálnu dráhu výživového poradcu. Ideálne pre všetkých, ktorí by si radi urobili jasno vo faktoch a mýtoch o výžive a v optimálnej životospráve.

KURZ PORADCA PRE VÝŽIVU
ak plánujete pôsobiť v oblasti preventívnej výživy

Kurz Poradca pre výživu je jediným komplexným vzdelávacím (mimoškolským) kurzom na Slovensku s takmer 5-ročnou tradíciou. Po ukončení kurzu je každý absolvent schopný vypracovať stravovací plán pre bežného klienta a má dostatočnú argumentačnú bázu pre jeho obhajobu.

Mohli by vás zaujímať tieto naše články

Máme sa skutočne báť cukru?

Je sacharid a cukor to isté? Poďme si najprv upratať v pojmoch. „Cukor“ a „sacharid“ nie je to isté. Sacharidy sú najrozšírenejšie organické zlúčeniny, ktoré sú tvorené primárne rastlinami. Ide o veľkú skupinu látok, ktorú zjednodušene môžeme rozdeliť z hľadiska...

Potrebujeme tuky v strave?

Áno, potrebujeme. Tuky spolu so sacharidmi a bielkovinami tvoria tri hlavné makroživiny v našej strave. Oproti sacharidom a bielkovinám majú najvyššiu energiu – 1 g tuku nám prinesie až 38kJ. Práve to je dôvod, prečo pri väčšine rôznych diét a redukčných režimov...

Prečo je vzdelávanie vo výžive lepšie ako experimentovanie

Práve ste dočítali ďalší článok o výžive a ostali ste zmätený? Text o zaručených detoxikačných účinkoch novej kúry vás presvedčil o kúpe, ale efekt bol nulový? Nahovára vás priateľka na zázračné doplnky, a vy nemáte proti-argumenty? Experimentujete s diétami a želaný...

Prihláste sa na naše kurzy

Zabezpečujeme odborné portfólio, orientáciu v oblasti poradenstva, kvalitné informácie podávané vynikajúcimi lektormi a možnosť ďalšieho vzdelávania aj počas ich praxe.

Viac o WinštitúteTermíny všetkých kurzov

Welko Team Slovakia s.r.o.
Kladnianska 46, 821 05 Bratislava
IČ 50308769
DIČ 2120267116
IČ DPH SK2120267116

info@winstitut.sk

IBAN: SK56 1100 0000 0029 4102 3297