Diéta

Éra nízkosacharidových diét, chudnutie a riziká II.

Éra nízkosacharidových diét, chudnutie a riziká II.

Medzi túžiacimi po chudnutí kolovala známa pravda, že sacharidy sa premieňajú v tele na tuk. Je to pravda? Nuž áno, ale až v momente, kedy má telo naplnené momentálne energetické potreby a plné zásoby glykogénu v pečeni a svaloch. Mimochodom, nadbytočné bielkoviny sa...

Éra nízkosacharidových diét, chudnutie a riziká I.

Éra nízkosacharidových diét, chudnutie a riziká I.

Rôzne formy nízkosacharidových diét, ktoré sa stali trendom posledných rokov, ovplyvnili množstvo nadšencov zdravej výživy. Aj zástancovia racionálnej stravy podľa konzervatívnych noriem váhali, či predsa len neubližujú svojmu telu a zdraviu, ak sa ich denný príjem...

Čo je zlé na našej strave?

Čo je zlé na našej strave?

Za posledných 100 rokov ľudstvo urobilo nesmierny pokrok, ktorého rýchlosť sa ešte akceleruje. Možno si ani nevieme predstaviť, kam až sa bude tento vývoj uberať. Priniesol nám tento pokrok aj pokrok v našom zdraví? Dokonalá úroveň poznaniaAk by sme teraz zaostrili na...

Menej jesť – dlhšie (zdravšie?) žiť

Menej jesť – dlhšie (zdravšie?) žiť

Starnutie si mnohí z nás spájajú s obdobím istých obmedzení, dyskomfortu, možno ochorení a nepohodlia. Pri tejto predstave sa v nás môže naštartovať pozitívna motivácia udržať sa v plnom zdraví čo najdlhšie a oddialiť nástup či už civilizačných ochorení alebo našej...

Kokosový olej – superpotravina alebo superpodvod?

Kokosový olej – superpotravina alebo superpodvod?

Na túto jednoduchú otázku nemáme jednoduchú odpoveď. Skúste si ale zodpovedať otázku vy na základe našich argumentov. V niekoľkých štúdiách sa objavila informácia, že vysoký príjem kokosového oleja zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Najväčším jedákom...

Máme sa skutočne báť cukru?

Máme sa skutočne báť cukru?

Je sacharid a cukor to isté? Poďme si najprv upratať v pojmoch. „Cukor“ a „sacharid“ nie je to isté. Sacharidy sú najrozšírenejšie organické zlúčeniny, ktoré sú tvorené primárne rastlinami. Ide o veľkú skupinu látok, ktorú zjednodušene môžeme rozdeliť z hľadiska...

Potrebujeme tuky v strave?

Potrebujeme tuky v strave?

Áno, potrebujeme. Tuky spolu so sacharidmi a bielkovinami tvoria tri hlavné makroživiny v našej strave. Oproti sacharidom a bielkovinám majú najvyššiu energiu – 1 g tuku nám prinesie až 38kJ. Práve to je dôvod, prečo pri väčšine rôznych diét a redukčných režimov...

Jete stále menej a nechudnete? Riešenie je jednoduché!

Jete stále menej a nechudnete? Riešenie je jednoduché!

Stretávame sa s tým stále – mnohí z nás sa rozhodnú urobiť niečo pre seba a zhodiť pár nadbytočných kíl. Rozhodneme sa zmenšiť objem zjedeného jedla, vylúčiť pečivo a odstrániť z nášho denného repertoára prílohy, ako je ryža, zemiaky či cestoviny. Samozrejme –...

Čaro moderných „diét“

Čaro moderných „diét“

Na našich kurzoch stále zdôrazňujeme rozdiel medzi krátkodobou diétou a výživou ako dlhodobo udržateľnou cestou k zdraviu a optimálnej váhe. Moderné „diéty“ obmedzujúce najmä sacharidy sa stávajú výživovými trendami a zároveň vedú k zníženiu hmotnosti. Sú však niekedy...

Zdravá strava – čo to vlastne znamená?

Zdravá strava – čo to vlastne znamená?

Za posledné storočie sa dramaticky znížili merateľné nedostatky živín v našej strave, zlikvidovali sme množstvo infekčných ochorení a dĺžka nášho života sa neuveriteľne predĺžila. Za rovnaké obdobie však miera výskytu chronických civilizačných ochorení (mnohé...

NOVINKY

Prihlásiť sa k oberu noviniek

Odoslanín svojho mena a emailu sa prihlasujete k odberu noviniek  Winštitútu. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať.

Prihláste sa na naše kurzy

Zabezpečujeme odborné portfólio, orientáciu v oblasti poradenstva, kvalitné informácie podávané vynikajúcimi lektormi a možnosť ďalšieho vzdelávania aj počas ich praxe.

Viac o WinštitúteTermíny všetkých kurzov

Welko Team Slovakia s.r.o.
Kladnianska 46, 821 05 Bratislava
IČ 50308769
DIČ 2120267116
IČ DPH SK2120267116

info@winstitut.sk

IBAN: SK56 1100 0000 0029 4102 3297