Pravdepodobne ste v živote už riešili rôzne stravovacie výzvy. Výrazne ste schudli, zaumienili ste si vylúčiť pečivo a prílohy, skúsili ste ďalšiu diétu, oslovilo vás vegetariánstvo, alebo paleostravovanie, tuky v káve, kváskovanie alebo farmárske potraviny. Pri súčasných výživových trendoch a množstve informácií v takmer všetkých médiách sa táto oblasť našej existencie ignorovať nedá (čo je vlastne pozitívne). A predpokladám, že keď ste sa už pre akúkoľvek zmenu rozhodli, pravdepodobne sa o vás a vaše skúsenosti začalo zaujímať aj vaše okolie s večnými otázkami a žiadosťami o radu. Možno práve v tej chvíli ste si uvedomili, že nemáte dostatok argumentov pre obhájenie svojho správania, že na otázky neviete celkom obstojne odpovedať, a že je ťažké komukoľvek radiť – sme jedineční a máme veľmi špecifické potreby aj vo výžive.

Prechádzala som podobnou situáciou niekoľko krát v živote – sama som už v 14tich odmietala mäso, sústavne som bola konfrontovaná s mojim vegetariánstvom, isté obdobie života som mala problém jesť čokoľvek, neskôr som sa vysporadúvala s atopickým ekzémom môjho dieťaťa a protizápalovou stravou, bola som vystavená atakom v práci kvôli mojim „krabičkám“ a odmietaniu klasickej jedálne. Proste prešla som si vo výžive všeličím. Necítim sa ako extrémista, nikdy som dogmaticky nepresadzovala svoje názory a nikoho nepresviedčala. Doma pripravujem jedlo pre seba a pre rodinku zvlášť, ak treba. Bola som však presvedčená, že ak sa budú ľudia pýtať so skutočným záujmom, budem im vedieť odovzdať relevantné odpovede.

O to intenzívnejšie sa vo mne rodila túžba nájsť spôsob, ako odovzdať informácie a vedomosti o výžive a stravovaní ďalej – nielen formou neosobných článkov a online priestoru, ale aj osobne, priamo pri kontakte s ľuďmi. Osobný kontakt a dostatok času totiž stále považujem za najlepší spôsob zblíženia sa a odovzdania filozofie a komplexnej informácie všetkým, u ktorých už horí plameň záujmu.

Winštitút sa stal pre mňa spôsobom, ako odovzdať schopnosť kriticky analyzovať informácie valiace sa na nás z rôznych zdrojov. Ako ochrániť seba a svojich blízkych pred slepým nasledovaním moderných prístupov bez toho, aby sme si overili zdroje. Z môjho pohľadu je nevyhnutné najprv poznať plne základy výživy a svojho organizmu (a nie je nevyhnutné vedieť hneď Krebsov cyklus a biochemické procesy) a až následne s plným vedomím podrobiť analýze vlastné stravovacie návyky a určiť dietetické deficiencie u seba. Winštitút možno je tým miestom, kde poslucháči prechádzajú dezilúziou či vytriezvením (a teraz myslím len názorovým), avšak o to ľahšie si potom skladajú mozaiku informácií do zmysluplnej architektúry s pevnými základmi. Mňa osobne najviac teší, ak už počas kurzu mnohí prehodnocujú svoje doterajšie zvyky a začínajú s osobnou zmenou, sú motivovaní a odhodlaní pokračovať aj naďalej.

Keď máme 25 rokov, mladé telo a v podstate akúkoľvek aj extrémnu životosprávu, veľmi ľahko sa náš organizmus vysporiada so záťažou. Inak však k našim životným experimentom pristupujeme v tehotenstve, počas dojčenia, pri našich deťoch, prípadne v strednom veku, pravidelnej alebo aj nepravidelnej práci a dokonca pri zvýšenom riziku civilizačných ochorení. Aj preto je dobré začínať vedomosťami o vlastnom tele a pochopení, ako to funguje a čo telo potrebuje. Nemôžme sa obracať chrbtom ani k našim koreňom, genofondu a tisícročia odovzdávaným informáciám – avšak opäť s kritickým pohľadom cez sito súčasných nových vedeckých informácií a relevantných štúdií.

Našou primárnou úlohou vo Winštitúte je teda vysvetľovať, odpovedať, porovnávať a identifikovať poctivé zdroje informácií. Odhaľovať mýty, polopravdy a dezinformácie. Jasne vysloviť, čo je nové a vyžaduje čas, kým sa overí pravdivosť do praxe zavedenej, ale stále neoverenej hypotézy, a čo je overené a s garanciou svetových odborných inštitúcií.

Nejakú dobu (vlastne takmer dve desaťročia) som pracovala v oblasti vedy a výskumu (či už priamo a počas štúdia alebo v aplikovanej oblasti vedy). Veda ma naučila pokore k novému. Naučila ma pokore pri odovzdávaní zaručených právd s definitívnou platnosťou. Preto za najdôležitejšie považujem otvorenú myseľ, kritickú analýzu a dostatok informácií. Verím, že toto sa nám podarí na našich kurzoch odovzdávať aj vám.

Autor článku

Odborný garant kurzov a vedúci lektor Winštitútu

RNDr. Barbara Sviežená, PhD.

Barbara je spoluzakladateľkou Inštitútu a spoluautorkou komplexného kurzu výživy na báze akreditovaného kurzu v ČR. Je autorkou kurzu Výživy detí a žien počas tehotenstva a dojčenia a spolupodieľa sa na odbornom smerovaní a filozofii Winštitútu.

Tagy:

1-dňový kurz
Výživa detí a žien počas tehotenstva a dojčenia

Informácie z kurzu môžu byť prínosné pre odborníkov aj laickú verejnosť, ktorá sa zaujíma o problematiku výživy, predovšetkým pre rodičov, ktorým záleží na zdraví a stravovaní svojich detí, alebo optimalizácii stravy počas tehotenstva.

1-dňový kurz
Športová výživa

Výkon, efektivita tréningu, dlhodobé výsledky, spaľovanie tukov, rysovanie svalov – čokoľvek je tvojim cieľom v športe, bez správnej výživy to pôjde pomalšie. Kurz je vhodný aj pre trénerov a športovcov.

1-dňový kurz
Cukor, ktorý živí a cukor, ktorý ničí

V poslednom období sa stalo manipulovanie so sacharidmi a ich vylučovanie obľúbenou metódou chudnutia. Ako sa zbaviť závislosti na sladkom, ako opatrne vylúčiť cukor zo svojej životosprávy, ako žiť zdravý sladký život vám zodpovie autorka knihy a programu “Nesladím” Angelika Kutišová

Prihláste sa na naše kurzy

Zabezpečujeme odborné portfólio, orientáciu v oblasti poradenstva, kvalitné informácie podávané vynikajúcimi lektormi a možnosť ďalšieho vzdelávania aj počas ich praxe.

Viac o WinštitúteZoznam aktuálnych termínov

Welko Team Slovakia s.r.o.
Kladnianska 46, 821 05 Bratislava
IČ 50308769
DIČ 2120267116
IČ DPH SK2120267116

info@winstitut.sk

IBAN: SK56 1100 0000 0029 4102 3297