Vedomé jedenie: 6 tipov ako zlepšiť stravovacie návyky

Vedomé jedenie

Myslím, že nebudem klamať, keď poviem za nás všetkých, že v dnešnej dobe žijeme naozaj „rýchle životy”. Ráno vstaneme a veľakrát sa zastavíme až večer po príchode domov. Mnohokrát sa stane, že deň nám utečie ako voda a my ani nevieme, čo všetko sme dnes stihli a čo nie. Jednoducho povedané, veľa vecí sme zvyknutí robiť na „autopilote” bez toho, aby sme boli v danom okamihu mysľou úplne prítomní. 

Toto zrýchlené tempo, v ktorom žijeme, nám tiež bráni vychutnať si jedlo všetkými zmyslami a veľakrát tak ani nevieme odpoveď na základné otázky, ako napr. koľko som toho zjedol alebo či mi to, čo som jedol, vôbec chutilo. Veď priznajte sa, koľkí z vás ste sa nad niečím zamysleli a ani ste sa nenazdali a v rukách vám ostalo len prázdne vrecko od čipsov bez toho, aby ste si uvedomili, že ste ich všetky zjedli?

Žiť naplno v prítomnom okamihu a prebudiť sa k zmyslom si však vyžaduje, aby sme trochu pribrzdili. Práve vedomé jedenie alebo tzv. „Mindful Eating” je spôsob, pri ktorom sa aplikuje tento princíp. Základom tohto stravovania je totiž schopnosť byť prítomný v danom okamihu a vedome si vychutnávať jedlo pred nami. 

Práve spomalenie nám totiž pomôže lepšie vnímať to, ako sa cítime a aké signály nám vysiela naše telo, napr. pocity hladu či plnosti. Ak máte teda napríklad problémy s emocionálnymi a narázovými epizódami prejedania sa, práve tento spôsob stravovania môže byť pre vás podľa viacerých štúdií veľmi nápomocný. Viacero štúdií totiž poukázalo na pozitívny vzťah medzi vedomím jedením a „zdravším” stravovaním. V praxi to znamená, že pri dodržiavaní princípov vedomého jedenia sa môžu objaviť výsledky v podobe menej impulzívneho jedenia, zníženia energetického príjmu alebo zvýšenia preferencie zdravších jedál. 

NEVIEŠ, AKO ZAČAŤ PRAKTIZOVAŤ VEDOMÉ JEDENIE? 

Máme tu pre teba základné princípy, ktorými sa môžeš pre začiatok riadiť: 

„Nakupuj s rozumom” – nenakupuj na „autopilote” a dopredu si napíš zoznam toho, čo potrebuješ. Tiež nie je vhodné ísť do obchodu hladný, lebo všetci vieme, ako vtedy vyzerá náš nákupný košík.

„Buď prítomný všetkými zmyslami” – odlož telefón, vypni TV a skús svoju myseľ upriamiť na jedlo pred tebou – Akú má chuť? Ako vonia? Akými farbami hrá tvoj tanier?

„Neponáhľaj sa” – poprežúvaj každé sústo poriadne a neponáhľaj sa. TIP: po každom súste skús položiť príbor na tanier, tak sa vyhneš neovládateľnému  hltaniu jedného sústa za druhým. Na jedlo si vyčleň aspoň 20 – 30 minút. 

„Počúvaj svoje telo a jeho signály“ – príď k stolu hladný, ale nie tak hladný, že namiesto toho, že si jedlo vychutnáš, v jednom okamihu nahádžeš do seba všetko, čo uvidíš. Kľúčom je počúvať potreby svojho tela a nenechať to zájsť tak ďaleko, že ho úplne vyhladovieme a ono to potom jednoducho bude chcieť čo najrýchlejšie dohnať.

„Jedz menšie sústa” – je jednoduchšie si plne vychutnať jedlo, keď nemáme úplne plné ústa. 

„Pred jedlom sa upokoj a predýchaj” – naše telo je celý deň stimulované viacerými stresormi, a preto máme aktivovaný sympatikus (autonómny nervový systém), ktorý nás drží v kŕči a napätých. A preto ak chceme, aby náš tráviaci systém fungoval správne, je vhodné sa pred jedlom upokojiť a predýchať (aspoň 5 hlbokých  nádychov a výdychov). 

Princípy vedomého jedenia sú aplikovateľné vo viacerých ohľadoch výživy a spolu predstavujú jeden zo základných pilierov kognitívno-behaviorálnych terapií využívaných nielen pri úprave hmotnosti, ale aj záchvatového prejedania sa či prejavov negatívneho vzťahu k jedlu.  

Zdroje: 

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/8-steps-to-mindful-eating

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886914002396

https://journals.calstate.edu/cjhp/article/view/2288