V posledných rokoch sa stredomorská strava stala predmetom mnohých vedeckých štúdií. Najnovšie zistenia, publikované v prestížnom časopise Molecular Nutrition and Food Research, prinášajú povzbudivé správy pre staršiu generáciu. Podľa tejto štúdie, ktorú viedla Mireia Urpí-Sardá z Fakulty farmácie a potravinárskych vied Univerzity v Barcelone, majú starší ľudia stravujúci sa podľa princípov stredomorskej stravy menšie riziko kognitívneho úpadku.
Štúdia bola realizovaná počas dvanástich rokov a zahŕňala 840 ľudí vo veku nad 65 rokov (z toho 65% žien) žijúcich v regiónoch Bordeaux a Dijon vo Francúzsku.
Vplyv stredomorskej stravy na kognitívne výkony
V rámci štúdie bol navrhnutý stravovací metabolomický index založený na biomarkeroch získaných zo séra účastníkov. Keď bude tento index známy, vyhodnotí sa jeho súvislosť s kognitívnymi poruchami. Biomarkery postavené na skupinách potravín, ktoré sú súčasťou stredomorskej stravy, zahŕňali nasýtené a nenasytené mastné kyseliny, metabolity polyfenolov pochádzajúce z črevnej mikroflóry a iné fytochemikálie odrážajúce individuálnu biologickú dostupnosť. Tieto ukazovatele nielenže poskytujú pohľad na hlavné skupiny potravín stredomorskej diéty, ale tiež sa považujú za zodpovedné za zdravotné prínosy stredomorského stravovania.
Využitie biomarkerov v štúdiách benefitov stredomorského typu stravovania
Podľa profesorky Mercè Pallàs z Neurovedného inštitútu UB (UBneuro), využitie indexov stravovacích návykov založených na biomarkeroch príjmu potravy predstavuje krok vpred smerom k presnejším a objektívnejším metódam hodnotenia stravy. Tie berú do úvahy dôležité faktory, akým je napríklad biologická dostupnosť.
Odborníčka Alba Tor-Roca, prvá autorka štúdie a výskumníčka CIBERFES na UB, uvádza, že dlhodobé sledovanie ukázalo, že dodržiavanie stredomorskej diéty, hodnotené na základe panelu stravovacích biomarkerov, je nepriamo spojené s dlhodobým poklesom kognitívnych funkcií u starších ľudí. Tieto výsledky podporujú použitie týchto ukazovateľov pri dlhodobom sledovaní zdravotných prínosov spojených so stredomorskou stravou alebo inými stravovacími vzormi a teda umožňujú lepšie personalizované poradenstvo pre staršiu populáciu.
Do štúdie sa zapojili odborníci z viacerých krajín
Štúdia bola uskutočnená v spolupráci s tímami z Katedry genetiky, mikrobiológie a štatistiky Fakulty biológie a Katedry farmakológie, toxikológie a terapeutickej chémie Fakulty farmácie a potravinárskych vied UB. Na výskume spolupracovali aj tímy z Univerzity v Bordeaux, výskumného centra INRAE na Univerzite v Clermont-Ferrand (Francúzsko), King’s College London (Spojené kráľovstvo), Univerzity v Amsterdame (Holandsko) a Paracelsusovej lekárskej univerzity v Salzburgu (Rakúsko).
Záver štúdie o stredomorskej strave
Metabolóm, resp. súbor metabolitov súvisiacich s potravinami a odvodený od aktivity črevnej mikroflóry sa skúmal prostredníctvom rozsiahlej kvantitatívnej metabolomickej analýzy zo séra účastníkov bez demencie od začiatku štúdie. Kognitívne poruchy sa hodnotili pomocou piatich neuropsychologických testov počas celých dvanástich rokov.
Výsledkom štúdie je tak odhalenie prospešného vzťahu v zmysle prevencie medzi stredomorskou diétou a kognitívnymi funkciami u starších ľudí.
Zdroj:
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/11/231117102531.htm
bolesti choroby chudnutie chyby cukor deti detská strava dieťa dojčenie dôchodok imunita jedenie jedlo livestyle matka menštruácia mýty potraviny prevencia proteín starnutie staroba strava strava dieťa strava v tehotenstve stredomorská suplementácia sviatky tehotenstvo tuky výživa výživové doplnky zdravie zdravá strava zdravé potraviny zvyk živiny životný štýl
Expert