V dnešnej dobe je práve prepojenie medzi výživou a imunitou dosť horúcou témou. Hneď na začiatku je dôležité zdôrazniť, že neexistuje spôsob ako „nakopnúť“ náš imunitný systém a neexistujú žiadne zázračné doplnky stravy alebo potraviny, ktoré by predchádzali chorobe. Základnou podmienkou pre správne fungovanie imunitného systému je práve adekvátny nutričný príjem všetkých živín zo stravy v celom jeho racionálnom komplexe.
Čo tvorí imunitný systém ?
Imunitný systém možno charakterizovať ako rozptýlený orgán, ktorý u dospelého človeka váži asi 1000 až 1200 gramov. Skladá sa z viacerých orgánov (kostná dreň, týmus, lymfatické uzliny, slezina, mandle), buniek (celý rad zástupcov vrodenej aj získanej imunity) a bielkovín, ktoré sú funkčne a anatomicky prepojené a spolu ako celok v našom tele plnia tri základné funkcie:
• Bojovať proti patogénnym mikroorganizmom, ako sú baktérie a vírusy, a odstraňovať ich z nášho tela.
• Rozpoznať a neutralizovať škodlivé látky.
• Bojovať proti chorobám, ktoré spôsobujú zmeny v našom tele, ako sú napr. rakovinové bunky.
Imunitu rozdeľujeme podľa vývojového a funkčného hľadiska na dve hlavné zložky: a to na, nešpecifickú a špecifickú. Nešpecifická imunita je vlastne vrodená imunita, ktorej charakteristickým rysom je rýchly nástup, ktorý slúži ako všeobecná ochrana pred patogénnymi organizmami alebo cudzorodými látkami.
Na druhej strane je špecifická imunita získaná v dôsledku aktivity imunitného systému, ktorá vďaka imunologickej pamäti po druhom strete s tým istým patogénom už reaguje rýchlejšie a s väčšou intenzitou.
Aké sú teda základné piliere v rámci výživy, o ktoré sa môžeme oprieť ak si chceme zabezpečiť správne fungovanie imunitného systému?
Ešte pred tým je dôležité zdôrazniť, že výskum v tejto oblasti sa stále vyvíja, a tieto informácie sú podľa najnovších poznatkov a mali by byť vnímané z hľadiska celkovej stravy.
Stravovací režim:
Malnutrícia čiže podvýživa, či už v dôsledku nedostatku celkového energetického príjmu alebo mikroživín, je často spájaná so zápalmi a oxidačným stresom, ktoré môžu negatívne ovplyvniť náš imunitný systém. V rámci štúdii sa preukazuje ako vhodný stravovací režim mediteránsky spôsob stravovania, ktorý svojimi antioxidačnými a protizápalovými účinkami môže podporiť práve zdravé fungovanie nášho organizmu. Mediteránska strava je bohatá na rastlinné potraviny, vrátane celozrnných výrobkov a extra panenského olivového oleja, tiež obsahuje mierne množstvo rýb, mliečnych výrobkov a hydiny a obmedzené množstvo červeného a spracovaného mäsa.
Zdroje bielkovín:
Nevyváženosť bielkovín alebo niektorých aminokyselín, znižuje imunokompetentnosť imunitných systémov. Existuje 20 aminokyselín, z toho 9 sa považuje za esenciálne, ktoré si naše telo nevie prirodzene vytvoriť a potrebuje ich dopĺňať zo stravy. Živočíšne produkty sú dobrým zdrojom bielkovín, pretože nám poskytujú všetkých 9 esenciálnych aminokyselín, rovnako ako sójové produkty a quinoa. Ostatná väčšina rastlinných potravín neobsahuje všetkých 9 aminokyselín, avšak správnou kombináciou jednotlivých rastlinných potravín, ako sú orechy, semená a strukoviny – si vieme na tanieri vyskladať zdroje všetkých 9 aminokyselín – kľúčová je práve pestrosť a rozmanitosť.
Mastné ryby:
Dostatočný príjem poly-nasýtených mastných kyselín (PUFAs), hlavne omega-3 MK má podľa viacerých štúdii pozitívny účinok na správne fungovanie imunity a to najmä vďaka ich protizápalovým vlastnostiam a špecifickým účinkom na určité imunitné bunky. Všeobecne sa odporúča dospelým jedincom zaradiť do jedálnička 2 porcie rýb za týždeň a z toho jedna by mala patriť do skupiny mastných rýb napr. losos, makrela, sardinky.
Črevný mikrobióm:
Práve črevný mikrobióm hrá veľmi dôležitú úlohu v podpore a regulácii imunitného systému, keďže takmer 70% nášho imunitného systému sa nachádza v našich črevách. Preto je veľmi dôležité udržiavať náš mikrobióm v dobre kondícii a to môžeme urobiť cez:
- Adekvátny príjem vlákniny, čo je 30 g denne. Dosiahneme to dostatočnou konzumáciou ovocia a zeleniny, celozrnných potravín, strukovín, orechov a semienok.
- Pravidelný príjem fermentovaných potravín, prebiotík a probiotík – napr. probiotické kyslomliečne potraviny, kvasená zelenina, tempeh, miso pasta…
Mikroživiny:
Vitamíny a minerálne látky výrazne prispievajú k zachovaniu zdravej imunitnej ochrany. Ak v potrave niektoré dlhodobo chýbajú – Vitamín A, B, C, E & Železo, Zinok, Selén, Mangán – silne sa znižuje odolnosť imunitného systému a náchylnosť na infekcie stúpa.
- potraviny bohaté na vitamín A: vajcia, mlieko, rastlinné oleje, mrkva a pečeň
- potraviny bohaté na vitamíny skupiny B: mlieko, vajcia, syry
- potraviny bohaté na vitamín C: jablká, kivi, citrusy, paprika, brokolica
- potraviny bohaté na vitamín E: orechy, klíčky, mlieko, maslo
- potraviny bohaté na źelezo: najmä strukoviny, šošovica, cícer, biela fazuľa
- potraviny bohaté na zinok: morské plody, mäso, celozrnné výrobky
- potraviny bohaté na selén: para orechy, ryby, hríby
- potraviny bohaté na mangán: celozrnné obilniny, morské plody, orechy
Pokiaľ ide o prepojenie výživy a imunity, tak neexistuje žiadny doplnok výživy či jedna konkrétna potravina, ktorá by „nakopla“ našu imunitu. Základnou podmienkou pre správne fungovanie imunitného systému je práve komplexná vyvážená strava s dôrazom na dostatočný príjem všetkých esenciálnych aminokyselín, omega –3 MK, vlákniny, prebiotík a probiotík. V neposlednom rade hrajú dôležitú úlohu aj iné faktory životosprávy ako spánková hygiena, stresové faktory, dostatok pohybu, konzumácia alkoholu či pitný režim.
Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723551
https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/what-is-a-mediterranean-diet
https://www.bda.uk.com/resource/healthy-eating.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3337124
https://www.hindawi.com/journals/mi/2021/8879227
bolesti choroby chudnutie chyby cukor deti detská strava dieťa diéty dojčenie dôchodok glukóza imunita jedenie jedlo lekár livestyle matka menštruácia mýty pacient potraviny prevencia proteín riziká sacharidy starnutie staroba strava strava dieťa strava v tehotenstve stredomorská suplementácia sviatky tehotenstvo tuky vitamíny výživa výživové doplnky zdravie zdravá strava zdravé potraviny zvyk živiny životný štýl

Expert