Medzi túžiacimi po chudnutí kolovala známa pravda, že sacharidy sa premieňajú v tele na tuk.
Je to pravda?
Nuž áno, ale až v momente, kedy má telo naplnené momentálne energetické potreby a plné zásoby glykogénu v pečeni a svaloch. Mimochodom, nadbytočné bielkoviny sa v konečnom dôsledku premieňajú na glukózu. Takže by sme v prvom rade mali zistiť, koľko živín vlastne potrebujeme, aby to bolo optimálne pre naše telo.
Sú sacharidy nevyhnutné pre moje telo?
Áno a nie. Svojim spôsobom, telo si vždy nájde cestu, ako prežiť (je pravdepodobné, že skôr neprežijete bez tukov a bielkovín, ako bez sacharidov). Avšak zároveň si telo hľadá cestu ako prežiť čo najefektívnejšie. Náš organizmus čerpá energiu prednostne z glukózy – je najdostupnejšia pri štiepení zjedeného jedla.
Možno si myslíte, že keď máte skôr sedavé zamestnanie, nejdete sa pretrhnúť od cvičenia a máte radšej prechádzky so psom, potom až toľko glukózy nepotrebujete. Omyl!
Najväčším konzumentom glukózy je totiž náš mozog, ktorý denne spotrebuje až 120 g. Ak sme v kľudovom režime, len samotný mozog „spapá“ 60% z celkového prísunu glukózy stravou.
Mozog – vrchol evolúcie – a závislý na glukóze?
Jednoduchým faktom je, že naše neuróny – mozgové bunky – používajú ako benzín práve glukózu získanú zo stravy.
Ak je glukózy málo, zníži sa tvorba neurotransmitterov (chemických smsiek). To vedie k zmene na úrovni komunikácie medzi mozgom a zvyškom nášho tela. Asi to poznáte z bežných stavov hladu, keď Vám klesne hladina glukózy, máme problém sústrediť sa, alebo zodpovedne sa rozhodovať (napríklad v obchode pri nákupe potravín).
Samozrejme naše telo to zvládne – hľadá si záložné zdroje.
- V prvej fáze pomáha pečeň, v ktorej máme uložené zásoby a hormón glukagón. Ak nízka hladina sacharidov pokračuje, potom je potrebné siahnuť k núdzovým zásobám, teda uskladnenému tuku.
- V pečeni sa vytvoria z tuku ketóny a tie potom poháňajú Váš mozog.
Efekt?
To si nedovoľujem povedať z dlhodobého hľadiska! Máme nepriame dôkazy napríklad pri anorexii, ktoré nám ukazujú, že ak mozog funguje dlhodobo na ketónoch, jeho činnosť tým doslova trpí.
Extrémna strava = extrémny efekt
No dobre, čo ďalej? Ak teda máme málo sacharidov a nútime telo čerpať z iných zdrojov energiu..a ešte pri tom cvičíme? Hrozí nám niečo?
Nuž v extrémnych prípadoch si telo načrie do vlastných bielkovín a svalového tkaniva.
Dlhodobé odopieranie sacharidov má teda nepriaznivé následky nielen pre mozog ale aj pre celé telo.
Bielkoviny totiž majú slúžiť primárne niekde celkom inde – okrem budovania a udržiavania svalov, starajú sa aj o ďalšie tkanivá – kožu, vlasy, nehty (to píšem schválne, aby sa preľakli aj dámy).
Nie, nejdem tu teraz robiť antipropagáciu nízkosacharidových diét. To by som si v dnešnej dobe asi riadne zavarila!
Viete o čo mi ide?
Aby sme si uvedomili, že každá naša neuvážená akcia vedie k rozkošatenej reakcii nášho úžasného systému, akým je naše telo.
V dnešnej dobe je dobré aj pripomenúť, že nedostatok sacharidov a manipulácia s nimi v rôznych moderných diétach oslabuje aj náš imunitný systém.
Súhrnný článok v odbornom časopise Nutrients poukázal na významný a pozitívny vplyv sacharidovej kompenzácie na prechodné zápaly, oxidačný stres a poruchy imunity vznikajúce napríklad v dôsledku športových výkonov fyzicky aktívnych jedincov.
- Dostatočné množstvo sacharidov znižuje hladinu stresových hormónov po záťaži, ale aj zápalové reakcie a oxidáciu mastných kyselín. V kombinácii s polyfenolmi, napríklad z ovocia, umožňuje zvýšiť antivírusovú ochranu nášho tela.
- Nedostatok sacharidov môže postihnúť športovca vo forme syndrómu pretrénovania, čo teda nie je veľká výhra.
Všetko so všetkým súvisí…
Takže koľko teda sacharidov pre zdravie?
V našich pomeroch môžeme rátať, že pre priemerného muža ide o množstvo 300g sacharidov (pozor denne!) a ženu 250g, pri adekvátnej telesnej hmotnosti a primeranom tréningu.
Pripomínam, že sacharidy sú aj inde ako v sladkostiach a sladených nápojoch. Tie môžete pokojne vylúčiť, a sústreďte sa na sacharidy z obilovín, najmä celozrnných, strukovín, zeleniny a ovocia. Nezabúdajme, že týmto spôsobom do svojho tela dostanete nielen dávku energie, ale aj množstvo mikroživín – vitamínov, minerálov a bioaktívnych rastlinných látok.
Ak v tom stále nemáte celkom jasno, veľmi radi Vám všetko vyjasníme na našich kurzoch.
bolesti choroby chudnutie chyby cukor deti detská strava dieťa diéty dojčenie dôchodok glukóza imunita jedenie jedlo lekár livestyle matka menštruácia mýty pacient potraviny prevencia proteín riziká sacharidy starnutie staroba strava strava dieťa strava v tehotenstve stredomorská suplementácia sviatky tehotenstvo tuky vitamíny výživa výživové doplnky zdravie zdravá strava zdravé potraviny zvyk živiny životný štýl