fbpx

Oblasť výživy detí je veľmi široká a jednotlivé odporúčania sú skôr všeobecné. Situáciu komplikuje aj fakt, že pre každú vekovú kategóriu (dojčatá, batoľatá, predškolský, školský vek….) by bolo vhodné špecifikovať samostatné guidelines. Za kritickým stavom výživy detí a vzrastajúcou nadhmotnosťou až obezitou sú, okrem nevhodného príkladu z rodiny aj faktory, ktoré sledujeme v akomkoľvek veku.

V tomto krátkom článku nebudeme riešiť psychológiu výživy a spôsob vedenia detí k správnej životospráve, ktorá samozrejme zohráva veľmi dôležitú rolu, ale len typické prvky, ktoré vieme jasne pomenovať a riešiť veľmi jednoducho.

1. Návykové pitie sladkých nápojov

Závislosť na sladké sa rozvíja prechodom dieťaťa na bezmliečnu stravu. Pitím sladkých nápojov sa u dieťaťa vytráca potreba uhasiť smäd čistou vodou. Nebezpečenstvo sladených nápojov okrem iného tkvie v tom, že prispievajú k zníženiu pocitu sýtosti a následne k prejedaniu. Častá prítomnosť fruktózy ovplyvňuje aj zdravie pečene. Riziko detskej nadváhy sa zvyšuje takmer dvojnásobne s každým pridaným pohárom sladeného nápoja.

Riešenie: od útleho veku podávajte len čistú vodu

2. Vynechávanie raňajok

Vhodne zvolenými raňajkami výrazne zredukujete potrebu dieťaťa doplniť si nárazovo energiu nevhodnou desiatou. Vynechaním raňajok je najvýkonnejšia časť dňa pokrytá energetickým dlhom zo zásob, čo má za následok dopĺňanie energie najmä večer v čase zníženej fyzickej aktivity. Za ranné nechutenstvo zodpovedá vyššia hladina hormónu kortizolu, ktorý vyvoláva pocit zdanlivej sýtosti.

Riešenie: neodchádzajte z domu bez raňajok … nikto

3. Nadbytok tukov nevhodného typu

Pri konzumácii spracovaných potravín nevieme odhadnúť, koľko tukov a najmä v akej kvalite sa dostane do organizmu nášho dieťaťa. Najväčším problémom sú samozrejme trans-mastné kyseliny a omega-6 (pri ich prevahe nad omega-3). Rizikové sú všetky pokrmy obsahujúce stužené rastlinné tuky, pokrmové tuky a tuky nejasného pôvodu. Prítomnosť takýchto tukov v strave okrem iného ovplyvňuje aj črevnú mikroflóru, podmieňuje nadhmotnosť a zníženie imunitných procesov.

Riešenie: nekupujte potraviny so stuženými tukmi

4. Nadbytok jednoduchých cukrov

Tolerancia sladkostí vo výžive dieťaťa vedie k zvýšenému riziku rozvoja metabolického syndrómu, obezity a pre-diabetu. Súčasné potravinárske technológie zlepšujú senzorické vlastnosti potravín (a sladkostí) navýšením jednoduchých cukrov v kombinácii s tukom. To zvyšuje energetickú denzitu a biologickú dostupnosť potraviny. Jedna sladkosť denne je obdobou vyšľahaného žĺtka s cukrom, ktorým nás kedysi vykrmovali naše babičky.

Riešenie: nekupujte sladkosti

5. Nadbytok soli

Prítomnosť spracovaných a technologicky upravených potravín v strave dieťaťa automaticky navyšuje aj množstvo prijatej soli. Ak je zároveň potreba tekutín hradená sladkými nápojmi, vedie to nepriamo k zvýšenému energetickému príjmu – regulácia denného príjmu tekutín je závislá od príjmu soli. Nadbytok soli z dlhodobého hľadiska ovplyvňuje činnosť obličiek a taktiež výkonnosť mozgu. Už u detí mladšieho školského veku môže spôsobiť zvýšenie krvného tlaku.

Riešenie: vynechajte údeniny, tavené syry, instantné a konzervované potraviny

6. Nadbytok spracovaných potravín

Prevaha potravín z veľkovýroby spôsobuje postupnú stratu charakteristických chuťových vnemov jedla. Mnohé polotovary a chemizované potraviny majú nulovú výživovú hodnotu, ale vysokú hodnotu energetickú – údeniny, cukrárenské výrobky, rôzne snacky a pod. Okrem toho chutia tak špecificky, že dieťa môže prirodzené jedlo odmietať. Spolu so spracovanými potravinami dieťa prijíma veľké množstvo potravinárskych aditív. Prechemizovaná strava môže úzko súvisieť so zvyšujúcim sa množstvom alergií ale aj porúch správania.

Riešenie: vždy čítajte etikety pred tým, ako niečo vložíte do košíka

7. Špecifická forma podvýživy

Deti majú nedostatok vitamínov, minerálov a vlákniny. Dôvodom je už napísané – zmena zloženia základných potravín, veľkovýroba potravín, nevhodná gastro-úprava a častokrát nevhodný celkový výživový štýl. Vo výžive súčasných detí častokrát prevažujú spracované potraviny a sacharidové jedlá a jedlá s minimálnou biologickou hodnotou.

Riešenie: Ku každému z piatich jedál dňa pridajte zeleninu alebo ovocie v akejkoľvek forme. Kečup, hranolky a kompót sa nerátajú.

8. Nedostatok špecifických živín

V súčasnosti sa stále častejšie stretávame s rôznymi formami porúch učenia, poruchami správania a činnosti mozgu. Štúdie preukázali, že tento jav môže byť dôsledkom nedostatku jódu v strave tehotných žien a v ranom období života dieťaťa, nedostatok esenciálnych mastných kyselín typu omega-3 a vitamínu D, a naopak prebytok nevhodných látok ako sú potravinové aditíva.

Riešenie: Zvážte potrebu suplementácie, predovšetkým doplnkami Omega-3

A ešte posledný tip – spíšte si zoznam všetkých nevhodných potravín, ktoré dieťa konzumuje. Popremýšľajte, ktoré z týchto potravín by ste vedeli nahradiť zdravšou alternatívou. Čas vyhradený dieťaťu venujte aj spoločnému nakupovaniu, vareniu a určite stolovaniu.

Ako mama dvoch detí (4 a 13 rokov) sa ma dotýka nielen špecifikum stravy predškolských detí, ale aj adolescentov. Prešla som aj náročným štádiom hľadania odpovedí ako prestravovať dieťa s atopickým ekzémom. Množstvo situácií som riešila aj v poradenskej praxi. Preto verím, že Vám budem vedieť odovzdať zmysluplné informácie na kurze Výživa detí a žien počas tehotenstva a dojčenia. Z môjho pohľadu výživa dieťaťa totiž nezačína jeho narodením, ale veľa vieme ovplyvniť už počas vnútromaternicového obdobia. Všetko je v našich rukách!

Autor článku

Odborný garant kurzov a vedúci lektor Winštitútu

RNDr. Barbara Sviežená, PhD.

Barbara je spoluzakladateľkou Inštitútu a spoluautorkou komplexného kurzu výživy na báze akreditovaného kurzu v ČR. Je autorkou kurzu Výživy detí a žien počas tehotenstva a dojčenia a spolupodieľa sa na odbornom smerovaní a filozofii Winštitútu.

Tagy:

1-dňový kurz
Výživa detí a žien počas tehotenstva a dojčenia

Informácie z kurzu môžu byť prínosné pre odborníkov aj laickú verejnosť, ktorá sa zaujíma o problematiku výživy, predovšetkým pre rodičov, ktorým záleží na zdraví a stravovaní svojich detí, alebo optimalizácii stravy počas tehotenstva.

3-víkendový kurz
KURZ ZÁKLADY VÝŽIVY

Kurz Základy výživy je komplexným vzdelávacím kurzom určeným pre všetkých, ktorí chcú vedieť o výžive a svojom tele viac, ale nemajú záujem o profesionálnu dráhu výživového poradcu. Ideálne pre všetkých, ktorí by si radi urobili jasno vo faktoch a mýtoch o výžive a v optimálnej životospráve.

Prihláste sa na naše kurzy

Zabezpečujeme odborné portfólio, orientáciu v oblasti poradenstva, kvalitné informácie podávané vynikajúcimi lektormi a možnosť ďalšieho vzdelávania aj počas ich praxe.

Viac o WinštitúteTermíny všetkých kurzov

Welko Team Slovakia s.r.o.
Kladnianska 46, 821 05 Bratislava
IČ 50308769
DIČ 2120267116
IČ DPH SK2120267116

info@winstitut.sk

IBAN: SK56 1100 0000 0029 4102 3297