Ako sa nestať pacientom

Ako sa nestať pacientom

Myslíte si, že viete, ako sa nestať pacientom? Myslíte si, že keď všade okolo nás zúri informačná smršť medzi výživovými odporúčaniami, vedie to k nášmu lepšiemu zdraviu? Myslíte si, že po toškých rokoch intenzívneho záujmu verejnosti o výživu a zdravý životný štýl došlo už k posunu v štatistikách ochorení? A myslíte si, že viete čo robiť, aby ste neprežili veľkú časť svojho života s chronickým ochorením a mnohými obmedzeniami?

Realita v štatistikách

Podľa najnovšej správe o zdravotnom stave obyvateľstva SR za roky 2015 – 2020 najčastejším dôvodom hospitalizácie na Slovensku sú choroby obehovej sústavy (ako je infarkt, ischemická choroba srdca apod.) a ide o státisíce prípadov. Najviac predpisovanými liekmi u nás sú lieky na kardiovaskulárny systém.

V Správe o zdravotnom stave obyvateľstva SR sa dozvieme, že napriek cielenej medializácii v prevencii rizikových faktorov v rámci rôznych odborných i populačných intervenčných aktivít, na Slovensku výskyt chronických (neprenosných) chorôb neklesá.

Ženy strávia v priemere 14 rokov svojho života s chronickým ochorením, muži o niečo kratšie, čo však je zároveň dané ich kratšou priemernou dĺžkou života. V porovnaní s mužmi strávia ženy väčšiu časť ich života v chorom zdraví a tieto roky chorého zdravia sú väčšinou rokmi s vážnymi zdravotnými problémami. Zdravotné problémy vo vyššom veku spôsobujú čiastočné až výrazné obmedzenie v aktivitách.

Takže, aby sme to zhrnuli: 

  • každý tretí človek trpí kardiovaskulárnym ochorením,
  • jeden zo šiestich má vysokú hladinu cholesterolu
  • šest osôb z desatich má vysoký krvný tlak
  • jeden z desiatich má cukrovku a ďalší štyria k nej pravdepodobne smerujú.

Môže byť vôbec takáto štatistika v súlade s technologicky vyspelou medicínou, množstvom odporúčaní vo všetkých médiách, modernými farmaceutikami, extrémnym množstvom superpotravín, komplexných výživových doplnkov, a obohatených potravín na trhu? Kde robíme chybu?

Prevencia = dnes urob všetko preto, aby si zajtra nebol pacientom

Poznáme koncept primárnej, sekundárnej aj terciárnej prevencie ochorení, ktoré sú nasmerované na ľudí s rizikom ochorenia alebo prepuknutým ochorením. Málokto však pozná pojem prvotnej prevencie, ktorý bol prvý krát predstavený v roku 1978 Svetovou zdravotníckou organizáciou a neskôr prijatý Americkou kardiologickou asociáciou. Práve tento koncept obsahuje stratégiu ako predísť chronickým ochoreniam a vyhnúť sa rizikovým faktorom.

Podľa prvotnej prevencie tajomstvo ako sa nestať pacientom spočíva v nasledovných siedmich odporúčaniach: 

  • nefajčiť
  • nemať nadváhu
  • byť vysoko aktívny (myslí sa denne 22 minút chôdze)
  • jesť zdravšie
  • mať cholesterol nižší ako je priemer krajiny
  • mať normálny tlak krvi
  • mať normálne hodnoty cukru v krvi.

Dohodnú sa konečne kapacity na tom, čo je zdravé?

Nuž, 6 z týchto siedmych odporúčaní je úplne jasných… ale čo presne znamená „zdravšie jesť“? Pandémia chronických ochorení sa pripisuje takmer univerzálnemu posunu v strave, v ktorej prevažujú živočíšne a spracované potraviny, čo znamená viac mäsa, vajec, tuku, sladených nápojov, cukru a rafinovaných obilnín. 

Podľa odhadov Amerického ministerstva poľnohospodárstva len 11% našej stravy tvoria nespracované potraviny – teda obilniny, strukoviny, zelenina, ovocie a orechy.

Nasledujúci obrázok znázorňuje percento američanov pod, na alebo nad nutričnými odporúčaniami v rámci skupiny potravín.

Výživa teda skutočne môže pôsobiť ako najdôležitejší faktor prevencie, ktorý ešte k tomu máme plne v svojich rukách. A odpoveď na otázku je – áno, kapacity prevažne vedia, ako na to.

Zdroje:

  1. Správa o zdravotnom stave obyvateľstva SR za roky 2015-2020
  2. Informačný portál Národného centra zdravotníckych informácií
  3. Dietary Guidelines fo Americans, 2015-2020
  4. Michael Greger M.D. a Gene Stone: Jak nezemřít, vydavateľstvo Noxi, r. 2017