Bolestivá menštruácia tiež označovaná aj ako dysmenorea alebo menštruačné kŕče, je najčastejším problémom spojeným so ženskými reprodukčnými orgánmi. Táto kŕčovitá bolesť sa väčšinou vyskytuje v dolnej časti brucha, ale často vyráža aj do dolnej časti chrbta a hornej časti stehien. Dysmenoreou trpí až 90% percent žien, pričom väčšina z nich má aj viacero iných pridružených symptómov od nevoľnosti, únavy, nadúvania až po bolesti hlavy. V ťažších prípadoch môže dokonca viesť až k závratom alebo strate vedomia.
Najčastejšie sa dysmenorea objavuje u žien medzi 20 a 24 rokom života a práve tejto skupine žien spôsobuje bolesti s najväčšou intenzitou. Intenzita menštruačných kŕčov má tendenciu sa s vekom znižovať. Viaceré štúdie ale poukazujú na fakt, že fajčenie a nadváha či obezita sú dva dôležité faktory, ktoré zvyšujú riziko toho, že menštruačné kŕče a bolesti budú pretrvávať aj do neskoršieho veku.
Čo je príčinou bolestivej menštruácie?
Hlavnou príčinou menštruačnej bolesti je zvýšená tvorba a následne vyplavovanie prostaglandínov zo stien maternice. Prostaglandíny zužujú krvné cievy v maternici a spôsobujú tak ich stiahnutie. Tým sa zníži prietok kyslíka a živín, čo vedie k silnejším sťahom svalov maternice a nakoniec k bolesti. Zvýšená hladina prostaglandínov zároveň zvyšuje aj citlivosť nervových zakončení a preto počas menštruácie vnímajú ženy bolesť intenzívnejšie.
Zdravá strava predstavuje jeden z hlavných pilierov efektívneho liečebného procesu pri menštruačných kŕčoch.
Existujú dva základne princípy, ktorými sa môžeme riadiť pri uskutočňovaní zmien v strave na zmiernenie bolestivej menštruácie:
1. Prvým z nich je práve zníženie príjmu takých potravín ktoré svojim zložením môžu prispieť práve k nadbytočnej tvorbe prostaglandínov typu 2, ktoré sú zodpovedné za vznik svalových a vnútromaternicových sťahov.
- Patria sem najmä potraviny, ktoré majú vysoký obsah kyseliny arachidonovej (omega – 6 MK) – napr. maslo, kukurica, palmový, kokosový a sójový olej, kuracie a morčacie mäso, alebo vajíčka.
- Väčšina populácie je v dnešnej dobe buď alergická na mliečne produkty alebo má nedostatok enzýmov na ich trávenie a vďaka štúdiám sa zistilo, že eliminácia mlieka, jogurtov, masla a zmrzliny zo stravy je postačujúca pre ústup menštruačných kŕčov u takmer tretiny žien, ktoré trpia dysmenoreou.
- Ďalšími sú potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov – z rastlinných zdrojov je to napr. palmový a kokosový olej, zatiaľ čo zo živočíšnych napr. bravčové, hovädzie a jahňacie mäso.
- Príliš veľa soli v potrave môže zvýšiť zadržiavanie tekutín a zhoršiť nadúvanie, čo prispieva ku kongestívnym príznakom menštruačných kŕčov, a tak by sme mali dávať pozor na potraviny s vysokým obsahom soli a najmä kontrolovať podiel soli v konzervovaných potravinách a predpripravených fast-foodových jedál.
2. Druhým je zvýšenie príjmu takých potravín, ktoré poskytujú širokú škálu výživných látok potrebných na uskutočnenie funkčnej zmeny v panvovej oblasti.
- Omega-3 mastné kyseliny: Najvýznamnejším zdrojom omega-3 mastných kyselín je práve rybí tuk. Ten obsahuje hneď 2 druhy omega-3 mastných kyselín: kyselinu eikozapentaenovú (EPA) a kyselinu dokozahexaenovú (DHA). Práve tieto kyseliny v našom tele podporujú tvorbu prostaglandínov typu 3 a 1, ktoré pôsobia protizápalovo a antispazmodicky. V preklade teda pomáhajú uvoľniť svalstvo, čím uvoľňujú od bolesti a menštruačných kŕčov. V jednej štúdii, ktorá zahŕňala 42 adolescentných dievčat s dysmenoreou sa práve suplementácia omega-3 MK v podobe rybieho oleja ukázala ako vhodná liečba keďže 73% dievčat uviedlo úplne alebo mierne zlepšenie symptómov.
- Zelenina, strukoviny a celozrnné potraviny: Strukoviny sú dobrým zdrojom magnézia a draslíka, väčšina zeleniny obsahuje vysoké množstvo kalcia, magnézia a draslíka. V neposlednom rade celozrnné potraviny ako hnedá ryža, amarant a pohánka okrem už spomenutých nutrientov predstavujú skvelý zdroj vlákniny, vitamínu E a B-komplexu. Práve z tohto dôvodu je dobré ich zaradiť do jedálnička, keďže vápnik a horčík znižujú svalové napätie, vláknina pomáha regulovať funkciu čriev a draslík má diuretický účinok, čo môže pomôcť znížiť menštruačné nadúvanie a bolesti brucha.
- Ovocie: Je skvelým zdrojom antioxidantov, ako bioflavonoidy a vitamín C, ktoré vďaka ich protizápalovým účinkom pomáhajú zmierniť bolesti pri menštruačných kŕčoch. Okrem toho sú tiež základným pilierom pre zdravie ciev a dostatočnú cirkuláciu, ktorá pôsobí ako prevencia proti napätiu panvových svalov.
Zopár slov na záver
Z nutričného hľadiska si vieme pomôcť pri bolestivej menštruácii 2 základnými spôsobmi. Po prvé, obmedziť príjem potravín s vysokým obsahom omega-6 MK, soli a nasýtených tukov a v niektorých prípadoch aj mliečnych produktov. Po druhé, zvýšiť príjem ovocia, zeleniny, celozrnných potravín a potravín s vysokým obsahom omega-3 MK.
Zdroje:
Hudson, T., 2007. Using nutrition to relieve primary dysmenorrhea. Alternative & Complementary Therapies, 13(3), pp.125-128.
Bavil, D.A., Dolatian, M., Mahmoodi, Z. and Baghban, A.A., 2016. Comparison of lifestyles of young women with and without primary dysmenorrhea. Electronic physician, 8(3), p.2107.
Bajalan, Z., Alimoradi, Z. and Moafi, F., 2019. Nutrition as a potential factor of primary dysmenorrhea: a systematic review of observational studies. Gynecologic and obstetric investigation, 84(3), pp.209-224
bolesti choroby chudnutie chyby cukor deti detská strava dieťa diéty dojčenie dôchodok glukóza imunita jedenie jedlo lekár livestyle matka menštruácia mýty pacient potraviny prevencia proteín riziká sacharidy starnutie staroba strava strava dieťa strava v tehotenstve stredomorská suplementácia sviatky tehotenstvo tuky vitamíny výživa výživové doplnky zdravie zdravá strava zdravé potraviny zvyk živiny životný štýl