Bolestivá menštruácia – vieme si pomôcť stravou ?

Bolestivá menštruácia a výživa

Bolestivá menštruácia tiež označovaná aj ako dysmenorea alebo menštruačné kŕče, je najčastejším problémom spojeným so ženskými reprodukčnými orgánmi. Táto kŕčovitá bolesť sa väčšinou vyskytuje v dolnej časti brucha, ale často vyráža aj do dolnej časti chrbta a hornej časti stehien. Dysmenoreou trpí až 90% percent žien, pričom väčšina z nich má aj viacero iných pridružených symptómov od nevoľnosti, únavy, nadúvania až po bolesti hlavy. V ťažších prípadoch môže dokonca viesť až k závratom alebo strate vedomia. 

Najčastejšie sa dysmenorea objavuje u žien medzi 20 a 24 rokom života a práve tejto skupine žien spôsobuje bolesti s najväčšou intenzitou. Intenzita menštruačných kŕčov má tendenciu sa s vekom znižovať. Viaceré štúdie ale poukazujú na fakt, že fajčenie a nadváha či obezita sú dva dôležité faktory, ktoré zvyšujú riziko toho, že menštruačné kŕče a bolesti budú pretrvávať aj do neskoršieho veku. 

Čo je príčinou bolestivej menštruácie?

Hlavnou príčinou menštruačnej bolesti je zvýšená tvorba a následne vyplavovanie prostaglandínov zo stien maternice. Prostaglandíny zužujú krvné cievy v maternici a spôsobujú tak ich stiahnutie. Tým sa zníži prietok kyslíka a živín, čo vedie k silnejším sťahom svalov maternice a nakoniec k bolesti. Zvýšená hladina prostaglandínov zároveň zvyšuje aj citlivosť nervových zakončení a preto počas menštruácie vnímajú ženy bolesť intenzívnejšie.  

Zdravá strava predstavuje jeden z hlavných pilierov efektívneho liečebného procesu pri menštruačných kŕčoch.

Existujú dva základne princípy, ktorými sa môžeme riadiť pri uskutočňovaní zmien v strave na zmiernenie bolestivej menštruácie: 

1. Prvým z nich je práve zníženie príjmu takých potravín ktoré svojim zložením môžu prispieť práve k nadbytočnej tvorbe prostaglandínov typu 2, ktoré sú zodpovedné za vznik svalových a vnútromaternicových sťahov.  

  • Patria sem najmä potraviny, ktoré majú vysoký obsah kyseliny arachidonovej (omega – 6 MK) – napr. maslo, kukurica, palmový, kokosový a sójový olej, kuracie a morčacie mäso, alebo vajíčka. 
  • Väčšina populácie je v dnešnej dobe buď alergická na mliečne produkty alebo má nedostatok enzýmov na ich trávenie a vďaka štúdiám sa zistilo, že eliminácia mlieka, jogurtov, masla a zmrzliny zo stravy je postačujúca pre ústup menštruačných kŕčov u takmer tretiny žien, ktoré trpia dysmenoreou. 
  • Ďalšími sú potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov – z rastlinných zdrojov je to napr. palmový  a kokosový olej, zatiaľ čo zo živočíšnych napr. bravčové, hovädzie a jahňacie mäso. 
  • Príliš veľa soli v potrave môže zvýšiť zadržiavanie tekutín a zhoršiť nadúvanie, čo prispieva ku kongestívnym príznakom menštruačných kŕčov, a tak by sme mali dávať pozor na potraviny s vysokým obsahom soli a najmä kontrolovať podiel soli v konzervovaných potravinách a predpripravených fast-foodových jedál. 

2. Druhým je zvýšenie príjmu takých potravín, ktoré poskytujú širokú škálu výživných látok potrebných na uskutočnenie funkčnej zmeny v panvovej oblasti.

  • Omega-3 mastné kyseliny: Najvýznamnejším zdrojom omega-3 mastných kyselín je práve rybí tuk. Ten obsahuje hneď 2 druhy omega-3 mastných kyselín: kyselinu eikozapentaenovú (EPA) a kyselinu dokozahexaenovú (DHA). Práve tieto kyseliny v našom tele podporujú tvorbu prostaglandínov typu 3 a 1, ktoré pôsobia protizápalovo a antispazmodicky. V preklade teda pomáhajú uvoľniť svalstvo, čím uvoľňujú od bolesti a menštruačných kŕčov. V jednej štúdii, ktorá zahŕňala 42 adolescentných dievčat s dysmenoreou sa práve suplementácia omega-3 MK v podobe rybieho oleja ukázala ako vhodná liečba keďže 73% dievčat uviedlo úplne alebo mierne zlepšenie symptómov.
  • Zelenina, strukoviny a celozrnné potraviny: Strukoviny sú dobrým zdrojom magnézia a draslíka, väčšina zeleniny obsahuje vysoké množstvo kalcia, magnézia a draslíka.  V neposlednom rade celozrnné potraviny ako hnedá ryža, amarant a pohánka okrem už spomenutých nutrientov predstavujú skvelý zdroj vlákniny, vitamínu E a B-komplexu. Práve z tohto dôvodu je dobré ich zaradiť do jedálnička, keďže vápnik a horčík znižujú svalové napätie, vláknina pomáha regulovať funkciu čriev a draslík má diuretický účinok, čo môže pomôcť znížiť menštruačné nadúvanie a bolesti brucha.
  • Ovocie: Je skvelým zdrojom antioxidantov, ako bioflavonoidy a vitamín C, ktoré vďaka ich protizápalovým účinkom pomáhajú zmierniť bolesti pri menštruačných kŕčoch. Okrem toho sú tiež základným pilierom pre zdravie ciev a dostatočnú cirkuláciu, ktorá pôsobí ako prevencia proti napätiu panvových svalov.

Zopár slov na záver

Z nutričného hľadiska si vieme pomôcť pri bolestivej menštruácii 2 základnými spôsobmi. Po prvé, obmedziť príjem potravín s vysokým obsahom omega-6 MK, soli a nasýtených tukov a v niektorých prípadoch aj mliečnych produktov. Po druhé, zvýšiť príjem ovocia, zeleniny, celozrnných potravín a potravín s vysokým obsahom omega-3 MK.

Zdroje: 
Hudson, T., 2007. Using nutrition to relieve primary dysmenorrhea. Alternative & Complementary Therapies, 13(3), pp.125-128. 

Bavil, D.A., Dolatian, M., Mahmoodi, Z. and Baghban, A.A., 2016. Comparison of lifestyles of young women with and without primary dysmenorrhea. Electronic physician, 8(3), p.2107. 

Bajalan, Z., Alimoradi, Z. and Moafi, F., 2019. Nutrition as a potential factor of primary dysmenorrhea: a systematic review of observational studies. Gynecologic and obstetric investigation, 84(3), pp.209-224