fbpx

Na túto jednoduchú otázku nemáme jednoduchú odpoveď. Skúste si ale zodpovedať otázku vy na základe našich argumentov.

V niekoľkých štúdiách sa objavila informácia, že vysoký príjem kokosového oleja zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Najväčším jedákom kokosového oleja sú obyvatelia pacifických ostrovov. Na jednom z nich je spotreba kokosáku až 63% všetkých prijatých kalórií. Napriek tomu sa títo ostrovania potýkajú s akýmkoľvek srdcovocievnym ochorením len veľmi zriedkavo. V pacifických ostrovoch ale nenájdete žiadny izolovaný, čistený a rafinovaný kokosový olej, s ktorým sa bežne stretávame v našich podmienkach. Originálny nerafinovaný kokosový olej totiž obsahuje aj ďalšie komponenty – ako polyfenoly, vlákninu a vitamín E. Zatiaľ nevieme, ako tieto zložky ovplyvňujú celkové pôsobenie prijatého oleja na náš organizmus.

Faktom však je, že vždy záleží na celkovej kombinácii potravín – teda na ostatných zložkách našej stravy, ktorá môže aj prínos konkrétnej potraviny celkom utlmiť, alebo naopak posilniť. Okrem toho – vedecké štúdie, ktorých závery čítame na rôznych internetových stránkach, sú výsledkom pokusov na laboratórnych zvieratách, najčastejšie na hlodavcoch. Faktom je, že myši či potkany sú všežravce, rovnako ako ľudia. Tým ale naša podobnosť končí 🙂 Aj preto nemôžeme závery vedeckých prác jednoznačne preniesť na človeka.

9

Záver: ak budete konzumovať niekoľko polievkových lyžíc RAFINOVANÉHO kokosového oleja denne, hrozí vám podstatne väčšie riziko ochorení srdca a ciev.

Kokosový olej obsahuje benefičné MCT tuky, ktoré pomáhajú aj pri chudnutí!

Áno, obsahuje. MCT tuky sú typické krátkym reťazcom mastných kyselín. Pre nás je dôležité vedieť, že z hľadiska ich štruktúry sa lepšie a rýchlejšie vstrebávajú a sú v súčasnosti považované dokonca za terapeutický agens, dokonca pri chudnutí. Ale nemyslite si, že keď prijmeme polievkovú lyžicu MCT tukov denne, kilá z nás budú padať! Práve naopak – prijmeme tým podstatne viac energie. Zo štúdií vyplýva, že konzumácia kokosového oleja s obsahom MCT tukov zvyšuje apetít v porovnaní s konzumáciou rovnakého množstva olivového oleja.

Ak niekto povie, že kokosový olej obsahuje benefičné MCT tuky, takže napomáha s chudnutím, epilepsiou aj diabetom – nepovedal celú pravdu! Kokosový olej obsahuje síce MCT, avšak viac ako 50% z nich je tvorených kyselinu laurovou, ktorá mimikuje skôr dlhoreťazcové mastné kyseliny – jednoducho povedané, nespráva sa ako MCT. Kyselina laurová to proste tesne prešvihla – a to presne o dva uhlíky, takže v skutočnosti nespadá do kategórie benefičných MCT tukov. Takže celkový obsah tých dobrých tukov, ktoré sú unikátne pre kokosový olej je približne 4%!

9

Záver: Ak budeme jesť kokosový olej kvôli prospešným účinkom MCT, zbytočne vyhodíme peniaze.

Kokosový olej zvyšuje hladinu “dobrého” HDL cholesterolu

Niekoľko štúdií porovnávalo vplyv kokosového oleja (bohatého na nasýtené tuky) a rastlinného oleja (s vyšším obsahom nenasýtených tukov) na hladinu cholesterolu v našej krvi. Väčšina štúdií potvrdila zvýšenie hladiny HDL cholesterolu, ktorý má ochranný efekt pre kardiovaskulárne ochorenia. Na druhej strane, pri porovnaní s efektom obyčajného masla, sa nezistili výrazné rozdiely. Z tohto pohľadu je teda jedno, či použijete kokosový tuk alebo kvalitné maslo.

9

Záver: Vyššia hladina dobrého HDL cholesterolu nie je jedinou známkou kardiovaskulárneho zdravia. Záleží aj na ďalších faktoroch, celkovom cholesterole, oxidácii tukov, arteriálnych zápalov či kalcifikácii. Suma sumárum: kokosový tuk nie je liekom na vysoký cholesterol!

Kokosový olej je výborný na varenie či pečenie

Pri varení a pečení dochádza k zohrievaniu potravín, čo je sprevádzané rôznymi chemickými zmenami. Z tohto hľadiska je ideálne používať stabilné tuky, teda čo najmenej reagujúce na ohrev. Stabilitu tukov posudzujeme podľa ich dymového bodu – teda teploty pri ktorej sa “prepália”, čím sa zvýši riziko vzniku nebezpečných látok. Kokosový tuk je z rastlinných tukov jeden z najstabilnejších. NERAFINOVANÝ kokosový olej má dymový bod pri 177C (palmový tuk až pri 235C), takže je vhodný na dlhšie tepelné úpravy.

9

Mimochodom - ak chcete znížiť obsah toxických látok vznikajúcich pri úprave jedál ich ohrevom - zabezpečte si dobrý digestor a nezabudnite ho zapnúť!

Kokosový olej pôsobí antimikrobiálne

Ako sme už písali, kokosový olej obsahuje vysokú koncentráciu kyseliny laurovej – ktorá síce nie je unikátnym MCT tukom, ale má inú výhodu. Z kyseliny laurovej sa totiž tvorí tzv. monolaurín. Monoalurín je používaný v prírodnej medicíne vďaka svojim antimikrobiálnym (dodnes nie exaktne potvrdeným) vlastnostiam, ako aj v komerčných produktoch na prevenciu rastu mikróbov. Skúma sa aj vplyv kokosového oleja na zloženie našej črevnej mikrobioty, ale výsledky ešte nie sú definitívne.

9

Záver: niečo na tom kokosovom tuku je!

Kokosový olej v kozmetike

Určite áno. Už indické babičky skrášľovali svoju korunu krásy kokosovým olejom. Traduje sa, že práve vďaka krátkym reťazcom svojich tukových molekúl tieto ľahšie preniknú do štruktúry vlasu a tým ho vyživia. Nechceme pôsobiť ako reklama na kokosovú masku, avšak tu musíme tradovanú múdrosť potvrdiť. Rovnako sa ukazuje jeho prospešnosť pri kožných ochoreniach, dokonca pri atopickej dermatitíde.

9

Záver: Aj v prípade kozmetiky sledujte etikety a preferujte použitie nerafinovaného kokosového oleja.

Vedľajšie účinky?

Pri uvádzaní vedľajších účinkov musíme byť opatrní – do veľkej miery ide o individuálne prípady, ktoré sa však nedajú úplne ignorovať. Vyskytujú sa na úrovni tráviacich problémov, od podráždeného žalúdka, po hnačky a preháňanie. Takže vždy treba rátať s tým, že ako pre nás neprirodzená potravina, môže okrem antimikrobiálnych účinkov pôsobiť aj negatívne.

Jednoznačne však záleží na dávke. Pri konzumácii množstva do 1-2 polievkových lyžíc denne, či sporadickej konzumácii, nepredpokladáme akékoľvek zjavné problémy. Vysoké dávky však už môžu byť pre naše telo problematické.

9

Záver: Ako vždy platí - všetkého s mierou. Okrem kokosového oleja máme k dispozícii celé množstvo ďalších kvalitných rastlinných olejov, ale aj živočíšnych tukov. Ak vieme pristupovať k našej strave s rozumom a striedmosťou, telo sa nám odmení.

Všetko o zdravom stravovaní, odporúčaniach, kombinácii potravín a nastavovaní vhodných jedálničkov pre seba či pre klientov sa dozviete na našich kurzoch Základy výživy a Poradca pre výživu.

Autor článku

Odborný garant kurzov a vedúci lektor Winštitútu

RNDr. Barbara Sviežená, PhD.

Barbara je spoluzakladateľkou Inštitútu a spoluautorkou komplexného kurzu výživy na báze akreditovaného kurzu v ČR. Je autorkou kurzu Výživy detí a žien počas tehotenstva a dojčenia a spolupodieľa sa na odbornom smerovaní a filozofii Winštitútu.

Tagy:

KURZ ZÁKLADY VÝŽIVY
ak neplánujete pôsobiť v oblasti poradenstva

Kurz Základy výživy je komplexným vzdelávacím kurzom určeným pre všetkých, ktorí chcú vedieť o výžive a svojom tele viac, ale nemajú záujem o profesionálnu dráhu výživového poradcu. Ideálne pre všetkých, ktorí by si radi urobili jasno vo faktoch a mýtoch o výžive a v optimálnej životospráve.

KURZ PORADCA PRE VÝŽIVU
ak plánujete pôsobiť v oblasti preventívnej výživy

Kurz Poradca pre výživu je jediným komplexným vzdelávacím (mimoškolským) kurzom na Slovensku s takmer 5-ročnou tradíciou. Po ukončení kurzu je každý absolvent schopný vypracovať stravovací plán pre bežného klienta a má dostatočnú argumentačnú bázu pre jeho obhajobu.

Mohli by vás zaujímať tieto naše články

Máme sa skutočne báť cukru?

Je sacharid a cukor to isté? Poďme si najprv upratať v pojmoch. „Cukor“ a „sacharid“ nie je to isté. Sacharidy sú najrozšírenejšie organické zlúčeniny, ktoré sú tvorené primárne rastlinami. Ide o veľkú skupinu látok, ktorú zjednodušene môžeme rozdeliť z hľadiska...

Potrebujeme tuky v strave?

Áno, potrebujeme. Tuky spolu so sacharidmi a bielkovinami tvoria tri hlavné makroživiny v našej strave. Oproti sacharidom a bielkovinám majú najvyššiu energiu – 1 g tuku nám prinesie až 38kJ. Práve to je dôvod, prečo pri väčšine rôznych diét a redukčných režimov...

Jete stále menej a nechudnete? Riešenie je jednoduché!

Stretávame sa s tým stále – mnohí z nás sa rozhodnú urobiť niečo pre seba a zhodiť pár nadbytočných kíl. Rozhodneme sa zmenšiť objem zjedeného jedla, vylúčiť pečivo a odstrániť z nášho denného repertoára prílohy, ako je ryža, zemiaky či cestoviny. Samozrejme –...

Prihláste sa na naše kurzy

Zabezpečujeme odborné portfólio, orientáciu v oblasti poradenstva, kvalitné informácie podávané vynikajúcimi lektormi a možnosť ďalšieho vzdelávania aj počas ich praxe.

Viac o WinštitúteTermíny všetkých kurzov

Welko Team Slovakia s.r.o.
Kladnianska 46, 821 05 Bratislava
IČ 50308769
DIČ 2120267116
IČ DPH SK2120267116

info@winstitut.sk

IBAN: SK56 1100 0000 0029 4102 3297