Stravujeme sa zdravšie?

Pestrá strava

Za posledných 100 rokov ľudstvo urobilo nesmierny pokrok, ktorého rýchlosť sa ešte akceleruje. Možno si ani nevieme predstaviť, kam až sa bude tento vývoj uberať. Priniesol nám tento pokrok aj pokrok v našom zdraví?

Dokonalá úroveň poznania

Ak by sme teraz zaostrili na oblasť zdravia, ktorá ostáva pre kvalitu nášho života tým najpodstatnejším merítkom, zistíme že:

  • stav znalostí v oblasti medicíny a diagnostiky, ktorý nám umožňuje na molekulárnej úrovni skoré odhalenie odchýlok od zdravia, je na vrcholnej úrovni
  • sme schopní liečiť predtým smrteľné ochorenia infekčného charakteru
  • sme schopní naprávať poškodenia organizmu v rámci akútnej medicíny
  • dĺžka ľudského života narastá
  • množstvo farmaceutických prípravkov zacielených na konkrétne ľudské ochorenia či problémy sa neustále rozrastá
  • máme k dispozícii nepredstaviteľné množstvo výživových doplnkov všetkých druhov určené na všetky problémy – na detoxikáciu, očistenie, zdravie, vitalitu, regeneráciu alebo len doplnenie chýbajúcich živín a antioxidantov
  • od potravín sme prešli k superpotravinám s vysokým obsahom všetkých potrebných látok pre našu existenciu, ale aj eko-bio-organic či raw verzie takmer všetkých potravín
Priemerný jedinec vynaloží na rôzne výživové doplnky, superpotraviny a detoxikačné kúry nemálo prostriedkov.

Snažíme sa stravovať čisto, v súlade s odporúčaniami dostupnými v médiách všetkých druhov, pričom počas pár rokov vystriedame aj niekoľko výživových smerov aby sme našli ten najlepší pre seba. Nie je to tak trochu šialené?

Fakty o našom zdravotnom stave

Zaujímavé však je, že napriek dnešnej medicíne, farmaceutickému a potravinárskemu priemyslu, všetkým radám, znalostiam a množstvu informácií dostupných na internete nám štatistiky nastavujú reálnejšie zrkadlo:

  • počet ľudí trpiacich neprenosnými chronickými ochoreniami neklesá
  • počet liekov vydaných na predpis sa zvyšuje
  • počet ľudí s nadváhou a obezitou narastá
  • znižuje sa vek nástupu civilizačných ochorení
  • zvyšuje sa dĺžka života prežitá s ochorením a tým pádom s rôznymi obmedzeniami (u mužov 72 rokov a u žien 79 rokov)
  • počet detí s nadváhou a obezitou narastá
  • počet detí s prejavmi metabolického syndrómu narastá
  • zvyšuje sa výskyt alergií, intolerancií a potravinovej neznášanlivosti
  • zvyšuje sa výskyt rôznych ochorení tráviaceho traktu

A to znie hrozivo. Ak patríte k malej hŕstke osôb, ktorý sa v spleti výživových odporúčaní nestratili a razia si svoju cestu pralesom dezinformácií, tešíme sa s Vami.

Pretože absolútna väčšina obyvateľstva na Slovensku má stále laxný prístup k strave, alebo si myslia, že liekmi či doplnkami vyžehlia svoje stravovacie prehrešky.

Stravujeme sa zdravšie?

Stále sa nám zdá, že informovanosť vo výžive narastá. V skutočnosti by sme mohli povedať, že narastá skôr dezinformovanosť. Ak by sme sa pozreli opäť na čísla, ktoré jednoducho nastavujú zrkadlo realite, aj tu by sme skôr zaplakali nad stavom povedomia na Slovensku. Pretože zo štatistík vyplýva, že máme:

  • nadmerný energetický príjem (jeme veľmi veľa kalórií)
  • nevyváženosť zastúpenia základných živín (makroživín – sacharidov, tukov a bielkovín) (nevieme si vyskladať jedlo na tanieri)
  • vysoký podiel tukov v strave (presahujú priemerné odporúčané výživové dávky až o cca 40 %)

K tomu iba malá poznámka. Odporúčané výživové hodnoty, ktorými sa riadi naše verejné stravovanie sú maximálne nadhodnotené a neodrážajú našu súčasnú životosprávu, v ktorej dominuje sedavý spôsob života a občasné šantenie vo fitness centrách. V globále však prevažnú väčšinu dňa presedíme v uzavretých priestoroch, kde sa zhrýzame najrôznejšími stresovými situáciami. Potom s cieľom atraktívneho tela dorazíme do fitka, kde sa riadne zničíme, čím len zvýšime oxidačný stres a záťaž organizmu…

Áno, vieme, že je teraz doba tuková. Ale tá skončí tak, ako mnohé iné a opäť sa vrátime s pokorou k strave prevažne rastlinnej. Potrvá ešte pár rokov, kým sa tukožrúti prejedia do chronických chorôb, ktoré pozmenia štatistiky a metaanalýzy najmä v oblasti mikrobiómu nám dajú za pravdu, že sme sa extrémne odchýlili od neatraktívneho stredu a ideme do extrémov.

Nedostatok niektorých ochranných faktorov – vitamínov (najmä vitamínov skupiny B a vitamínu C)

Či chceme alebo nie, naše potraviny postrádajú ich pôvodnú kvalitu. Z niekoľkých dôvodov – zelenina a ovocie často dozrieva mimo pôdu (tvorba vitamínov je podmienená zrením v prirodzenom prostredí), skladovanie a presun na veľké vzdialenosti tiež robí svoje, priemyselné spracovanie pozbavuje potraviny veľkého množstva ochranných faktorov a vitamínov.

  • nedostatok minerálnych látok (vápnika) a stopových prvkov (napr. železa)
  • nadmerný príjem živočíšnych potravín (vajcia, bravčové mäso)
  • nadmerný príjem cukru (takmer 50 kg/osoba/rok)

Z posledných štatistík sme sa prepracovali na údaj približne 34 skonzumovaných čajových lyžičiek cukru na osobu a deň!

Že vy nesladíte? Potravinársky priemysel sladí za vás a výdatne. Stačí si prečítať jednoduchý údaj na etikete: Sacharidy, a z toho cukry…Od WHO máme povolených 6 čajových lyžičiek denne. To je dosť veľký rozdiel na to, aby sme ignorovali odkiaľ sa ten cukor v našej strave nabral.

  • nadmerný príjem sladených nápojov (111l/osoba/rok)
  • nadmerný príjem soli (dvojnásobok odporúčaných výživových dávok)
  • minimálny príjem ovocia a zeleniny
  • nadmerný príjem priemyselne spracovaných potravín

Nuž toľko. Otrasné štatistiky…

Vieme vyhodnotiť, čoho je veľa a čoho je málo. Už vidíme isté prepojenia medzi tým, čo jeme a koľko jeme a tým, akými ochoreniami trpíme.

Dostupné je skutočne všetko, rozhodnutia a výber je na nás.

Už asi vieme, že jednoznačná a jediná pravda o tom, čo je dobré presne pre nás neexistuje a ani žiadna jediná pravda o dokonalej výžive, ktorá nám zabezpečí večnú mladosť a zdravie. Nedajme sa zmiasť extrémnymi výživovými smermi, radšej sa vzdelávajme a urobme si vlastný kvalifikovaný názor. Rozhodne nepotrebujete mať titul na to, aby ste vedeli čo si dať na raňajky (a či raňajkovať).

Ak si myslíte, že jasno nemáte, radi vám vrhneme trochu svetla do tmy nepoznaného. Všetko o zdravom stravovaní, odporúčaniach, kombinácii potravín a nastavovaní vhodných jedálničkov pre seba či pre klientov sa dozviete na našich kurzoch.