Prichádzajú veľkonočné sviatky. Koniec obdobia pôstu, kedy sme si dávali záväzky k očiste či odriekaniu, znamená pre mnohých z nás hľadanie spôsobov, ako nevrhnúť všetky dobré úmysly bokom počas prichádzajúcich veľkonočných sviatkov. Ako čeliť náporu tradičných pochúťok, keď očakávame príchod šibačov, a zároveň im ponúknuť niečo, čo nezaťaží naše svedomie ani telo? Ponúkam vám niekoľko inšpirácií, ako na to.
Zelená ako zelenina na začiatok
Začnime Zeleným štvrtkom, ktorý pre mnohých z nás predstavuje príležitosť zaradiť do jedálnička viac zelene – či už na obed alebo večeru. Nech je toto zelené zameranie nie len symbolom jedného dňa, ale motiváciou pre následné týždne. Naše obchody sú plné čerstvej zeleniny, tak prečo si nevybrať špenát? Napriek možnej nechuti spôsobenej skúsenosťami zo školských jedální, špenát je skutočným zdrojom živín, ako sú železo, antioxidanty a vitamíny. Ak špenát nie je vaša obľúbená zelenina, poteší vás, že práve začína sezóna špargle, ktorá je nízkokalorická a bohatá na vitamíny a vlákninu. Prípadne siahnite po šaláte, ktorý si môžete pripraviť aj na spôsob polievky.
Bez rezňov to nie sú sviatky
Veľkú noc si mnohí z nás nedokážu predstaviť bez tradičného zemiakového šalátu s rezňami. Ak túžite po zdravšom variante, skúste pripraviť rezne z kvalitnejšieho mäsa bez použitia veľkého množstva tuku a šalát ozvláštnite bielym jogurtom namiesto majonézy. Do šalátu pridajte viac zeleniny, aby nešlo len o kombináciu zemiakov, mrkvy a hrášku. Ozaj, skúšali ste už zelerový šalát? Možno vás podľa názvu nenadchne, ale skúste ho ochutnať. A mám pre vás tajomstvo: chutí aj mužom 😊
Napečené? Ochutnám z každého!
Mnohých z nás desia veľkonočné sladkosti. Nemusíte sa však vzdávať tradičných pečených dobrôt, ako sú veľkonočný baránok alebo vianočka, ak ich pripravíte z celozrnnej múky a použijete zdravšie sladidlá ako javorový sirup alebo med. Nezabudnite ani na používanie kvalitnejších tukov, tie stužené v obchodoch obchádzajte zďaleka. Zdravšie pečenie neznamená vzdanie sa chuti a našich obľúbených receptov. Ba naopak, možno práve vaše vylepšene a ozdravené verzie inšpirujú ďalších členov rodiny a stanú sa tradičnými receptami.
Jednohubky – zdravá alternatíva
Pre tých, ktorí preferujú občerstvenie bez pečiva, existuje množstvo možností ako pripraviť zaujímavé jednohubky z čerstvej zeleniny a syra. Takéto občerstvenie je nielen chutné, ale aj vizuálne príťažlivé a zdravé. Viem, že obložené chlebíčky a klobáskové očká z rožkov sú klasika, ale verte, že aj návšteva sa poteší určite ľahšiemu variantu občerstvenia. A ako sa mu poteší trávenie ani nehovorím…
Ozaj, skúšali ste už pripraviť napríklad zdravé snacky, ako sú zeleninové tyčinky s dipom. Takto pripravená zelenina je nielen chutná, ale aj nutrične hodnotná, a môže byť skvelou príležitosťou, ako zaujať nielen dospelých, ale aj deti. Skúste nátierku natrieť na paličky z uhoriek a posypať farebnými klíčkami. Navyše je to skvelé aj večer k telke, keď už sedíme v kľude, nič neriešime, sme hladní, ale fakt nechceme pečivo, chipsy či oriešky.
Všetko závisí na vašej kreativite a chuťových preferenciách. Pozvite svojich hostí do sveta vašej kuchyne a inšpirujte ich k zdravšiemu stravovaniu. Ukážte im, že tradičné sviatočné občerstvenie môže byť nielen chutné, ale aj zdravé a plné farieb. Nech sa stôl pri šibačkách a oslavách premení na pestrú paletu chutí, ktoré oslovujú nielen oko, ale aj telo.
Základom je vybrať si suroviny, ktoré sú nielen chutné, ale aj prospešné pre naše zdravie 😊
bolesti choroby chudnutie chyby cukor deti detská strava dieťa dojčenie dôchodok imunita jedenie jedlo livestyle matka menštruácia mýty potraviny prevencia proteín starnutie staroba strava strava dieťa strava v tehotenstve stredomorská suplementácia sviatky tehotenstvo tuky výživa výživové doplnky zdravie zdravá strava zdravé potraviny zvyk živiny životný štýl