Rôzne formy nízkosacharidových diét, ktoré sa stali trendom posledných rokov, ovplyvnili množstvo nadšencov zdravej výživy. Aj zástancovia racionálnej stravy podľa konzervatívnych noriem váhali, či predsa len neubližujú svojmu telu a zdraviu, ak sa ich denný príjem sacharidov stále drží okolo 50 a viac percent celkového energetického príjmu. Mnohé silné dôkazy šťastných a zdravých ľudí s úspešnými príbehmi chudnutia a budovania svalovej hmoty nás presviedčali, že toto je tá novoobjavená správna cesta ako žiť svoj dlhoveký superzdravý život. Ako to je teda?
Nízky obsah sacharidov – to je koľko?
Existujú rôzne formy nízkosacharidových diét, od ketónovej diéty s približne 50 g sacharidov denne až po miernejšie diéty s konzumáciou približne 150 g sacharidov. Pri 50 g môžeme jesť prevažne zeleninu, ale ostatné zdroje sacharidov – ako je pečivo, cestoviny ryža, mliečne výrobky a ovocie musíme striktne obmedzovať. Pri vyššom príjme, do 150 g sú povolené rôzne formy obilovín, vločky, batáty či quinoa. Stravovanie so zníženým obsahom sacharidov sľubuje zníženie hmotnosti a udržanie hladiny glykémie v norme, čo je veľmi dôležité pri ochoreniach typu diabetes mellitus 2.typu, kardiovaskulárnych ochoreniach a niektorých typoch onkologických ochorení.
Väčšina praktikantov nízkosacharidových diét pristúpila k jedálničku pomerne laxne – jednoducho vylúčili všetky prílohy a pečivo, a výsledok sa dostavil.
Skutočne? Na ako dlho? A o čo všetko sa týmto spôsobom ochudobnili?
Nie je sacharid ako sacharid
Odborníci na výživu stále odporúčajú jesť porciu sacharidov v každom jedle. Sacharidy pritom máme čerpať z celozrnných výrobkov a obilovín, strukovín, ovocia, zeleniny, kyslomliečnych produktov a ďalších nespracovaných alebo minimálne spracovaných potravín.
Takže:
- nie vylúčiť ryžu, ale nahradiť bielu ryžu ryžou nelúpanou,
- nie vylúčiť zemiaky, ale nahradiť ich batátmi,
- nie vylúčiť cestoviny, ale nahradiť tie biele vaječné grahamovými alebo pohánkovými,
- nie vylúčiť pečivo, ale nahradiť biely chlieb napríklad grahamovým rožkom.
Nuda?
Že tak nie je priestor na všetky tie fantastické paleorecepty a vaječno-avokádové mňamky, moderné zmrzliny na vegan báze a super orechovo-semienkové chlebíky s tvarohovými pomazánkami? Hmmm…
Tukové pochúťky a nutričná veda
Ach, nerobím to rada. Vždy podporím každú iniciatívu, ktorá vedie k zahodeniu starých nefunkčných stravovacích návykov a DLHODOBÉMU ozdraveniu nášho životného štýlu – nie na báze diéty, ale na báze udržateľného stravovacieho režimu.
Musím však zdôrazniť, že dodnes neexistujú žiadne dlhodobé štúdie, ktoré by potvrdili pretrvanie ktoréhokoľvek pozitívneho prínosu a účinku nízkosacharidových diét.
Nízkosacharidové šialenstvo tu v takejto vypuklej forme funguje v krátkodobom horizonte a z našich skúseností väčšina priaznivcov postupne od týchto foriem stravovania upúšťa. Som presvedčená, že najmä z jedného dôvodu – a to nesprávnej interpretácie a paušálnej démonizácie sacharidov medzi manipulovateľnými masami.
Skutočný príjem živín a efekt akejkoľvek diéty musíme vyhodnocovať po mesiacoch až rokoch, a nie po pár dňoch či týždňoch.
Celkový úbytok na váhe po roku od začiatku akejkoľvek diéty môže byť rovnaký – ale efekt na zdravie nie.
Riziko nízkosacharidovej praxe
Najväčšie riziko nízkosacharidových, bezlepkových, bezmliečnych a vegánskych diét vnímam v provokovaní rôznych foriem ortorexie. Ortorektik posadnutý zdravým životným štýlom vidí v týchto formách výživových prístupov spôsob, ako sa dlhodobo udržať v zdraví a ako znížiť riziko civilizačných ochorení, pričom len pestuje svoje nutkavé správanie.
Smutné príbehy končia veľmi často v extrémoch ako anorexia (s tým sa stretávam veľmi často), alebo naopak záchvatovité prejedanie v dôsledku dlhodobej nedostatočnosti príjmu komplexnej stravy.
Miernejšie formy vedú „len“ k chronickému diétovaniu a dlhodobej nespokojnosti so sebou a svojim vzhľadom.
Toto ste nečakali? Nuž ale toto je najhmatateľnejší a najboľavejší dôsledok manipulácie s našou výživou.
Mýtus o rýchlych a pomalých sacharidoch
Delenie sacharidov na:
jednoduché = rýchle a zložené = pomalé
je veľmi obľúbeným argumentom pre tých, ktorí potrebujú logicky zdôvodňovať a zjednodušovať realitu.
Možno však nie vždy stíhajú sledovať novšie výskumy a informácie. Triedenie sacharidov na rýchle a pomalé určite je dobrou pomôckou, ale ich skutočná výživová hodnota nie je daná len rýchlosťou odozvy organizmu na ich prísun.
Rýchlosť, s akou trávime určitú potravinu a vstrebávame z nej živiny, určuje celá škála faktorov, a hlavne kombinácia živín v celom jedle.
Takže cukor prijatý v strave pôsobí na naše telo podľa toho, čo s ním jeme, ale aj v akej forme ho jeme (rozdiel medzi jablkom a odšťavenou jablkovou šťavou, či jablkové smoothie – aj keď téma smoothie je na samostatný článok a tiež verím, že doba smoothie už skončila).
Prístupov je samozrejme viac, avšak ide najmä o to, aby ste sa s daným režimom stotožnili, a vedeli ho praktizovať v bežnom živote a v súlade so svojimi aj rodinnými či pracovnými povinnosťami. V opačnom prípade by ste akurát zvýšili pôsobenie stresu na vaše vnútorné prostredie a ani hladovanie by nepomohlo
Záver
Vylúčiť nezmyselne sacharidy zo stravy je asi rovnaký nezmysel ako vylúčiť mäso bez náhrady. A to som vegetarián už 30 rokov. Potrebujeme ísť ďalej a hlbšie pod ligotavý povrch. Potrebujeme správne sacharidy, v správnom čase a v správnom množstve
bolesti choroby chudnutie chyby cukor deti detská strava dieťa diéty dojčenie dôchodok glukóza imunita jedenie jedlo lekár livestyle matka menštruácia mýty pacient potraviny prevencia proteín riziká sacharidy starnutie staroba strava strava dieťa strava v tehotenstve stredomorská suplementácia sviatky tehotenstvo tuky vitamíny výživa výživové doplnky zdravie zdravá strava zdravé potraviny zvyk živiny životný štýl