Éra nízkosacharidových diét, chudnutie a riziká

Éra nízkosacharidových diét, chudnutie a riziká

Rôzne formy nízkosacharidových diét, ktoré sa stali trendom posledných rokov, ovplyvnili množstvo nadšencov zdravej výživy. Aj zástancovia racionálnej stravy podľa konzervatívnych noriem váhali, či predsa len neubližujú svojmu telu a zdraviu, ak sa ich denný príjem sacharidov stále drží okolo 50 a viac percent celkového energetického príjmu. Mnohé silné dôkazy šťastných a zdravých ľudí s úspešnými príbehmi chudnutia a budovania svalovej hmoty nás presviedčali, že toto je tá novoobjavená správna cesta ako žiť svoj dlhoveký superzdravý život. Ako to je teda?

Nízky obsah sacharidov – to je koľko?

Existujú rôzne formy nízkosacharidových diét, od ketónovej diéty s približne 50 g sacharidov denne až po miernejšie diéty s konzumáciou približne 150 g sacharidov. Pri 50 g môžeme jesť prevažne zeleninu, ale ostatné zdroje sacharidov – ako je pečivo, cestoviny ryža, mliečne výrobky a ovocie musíme striktne obmedzovať. Pri vyššom príjme, do 150 g sú povolené rôzne formy obilovín, vločky, batáty či quinoa. Stravovanie so zníženým obsahom sacharidov sľubuje zníženie hmotnosti a udržanie hladiny glykémie v norme, čo je veľmi dôležité pri ochoreniach typu diabetes mellitus 2.typu, kardiovaskulárnych ochoreniach a niektorých typoch onkologických ochorení.

Väčšina praktikantov nízkosacharidových diét pristúpila k jedálničku pomerne laxne – jednoducho vylúčili všetky prílohy a pečivo, a výsledok sa dostavil.

Skutočne? Na ako dlho? A o čo všetko sa týmto spôsobom ochudobnili?

Nie je sacharid ako sacharid

Odborníci na výživu stále odporúčajú jesť porciu sacharidov v každom jedle. Sacharidy pritom máme čerpať z celozrnných výrobkov a obilovín, strukovín, ovocia, zeleniny, kyslomliečnych produktov a ďalších nespracovaných alebo minimálne spracovaných potravín.

Takže:

  • nie vylúčiť ryžu, ale nahradiť bielu ryžu ryžou nelúpanou,
  • nie vylúčiť zemiaky, ale nahradiť ich batátmi,
  • nie vylúčiť cestoviny, ale nahradiť tie biele vaječné grahamovými alebo pohánkovými,
  • nie vylúčiť pečivo, ale nahradiť biely chlieb napríklad grahamovým rožkom.

Nuda?
Že tak nie je priestor na všetky tie fantastické paleorecepty a vaječno-avokádové mňamky, moderné zmrzliny na vegan báze a super orechovo-semienkové chlebíky s tvarohovými pomazánkami? Hmmm…

Tukové pochúťky a nutričná veda

Ach, nerobím to rada. Vždy podporím každú iniciatívu, ktorá vedie k zahodeniu starých nefunkčných stravovacích návykov a DLHODOBÉMU ozdraveniu nášho životného štýlu – nie na báze diéty, ale na báze udržateľného stravovacieho režimu.

Musím však zdôrazniť, že dodnes neexistujú žiadne dlhodobé štúdie, ktoré by potvrdili pretrvanie ktoréhokoľvek pozitívneho prínosu a účinku nízkosacharidových diét.

Nízkosacharidové šialenstvo tu v takejto vypuklej forme funguje v krátkodobom horizonte a z našich skúseností väčšina priaznivcov postupne od týchto foriem stravovania upúšťa. Som presvedčená, že najmä z jedného dôvodu – a to nesprávnej interpretácie a paušálnej démonizácie sacharidov medzi manipulovateľnými masami.

Skutočný príjem živín a efekt akejkoľvek diéty musíme vyhodnocovať po mesiacoch až rokoch, a nie po pár dňoch či týždňoch. 

Riziko nízkosacharidovej praxe

Najväčšie riziko nízkosacharidových, bezlepkových, bezmliečnych a vegánskych diét vnímam v provokovaní rôznych foriem ortorexie. Ortorektik posadnutý zdravým životným štýlom vidí v týchto formách výživových prístupov spôsob, ako sa dlhodobo udržať v zdraví a ako znížiť riziko civilizačných ochorení, pričom len pestuje svoje nutkavé správanie.

Smutné príbehy končia veľmi často v extrémoch ako anorexia (s tým sa stretávam veľmi často), alebo naopak záchvatovité prejedanie v dôsledku dlhodobej nedostatočnosti príjmu komplexnej stravy.

Miernejšie formy vedú „len“ k chronickému diétovaniu a dlhodobej nespokojnosti so sebou a svojim vzhľadom.

Toto ste nečakali? Nuž ale toto je najhmatateľnejší a najboľavejší dôsledok manipulácie s našou výživou.

Mýtus o rýchlych a pomalých sacharidoch

Delenie sacharidov na:

jednoduché = rýchle a zložené = pomalé

je veľmi obľúbeným argumentom pre tých, ktorí potrebujú logicky zdôvodňovať a zjednodušovať realitu.

Možno však nie vždy stíhajú sledovať novšie výskumy a informácie. Triedenie sacharidov na rýchle a pomalé určite je dobrou pomôckou, ale ich skutočná výživová hodnota nie je daná len rýchlosťou odozvy organizmu na ich prísun.

Rýchlosť, s akou trávime určitú potravinu a vstrebávame z nej živiny, určuje celá škála faktorov, a hlavne kombinácia živín v celom jedle.

Takže cukor prijatý v strave pôsobí na naše telo podľa toho, čo s ním jeme, ale aj v akej forme ho jeme (rozdiel medzi jablkom a odšťavenou jablkovou šťavou, či jablkové smoothie – aj keď téma smoothie je na samostatný článok a tiež verím, že doba smoothie už skončila).

Prístupov je samozrejme viac, avšak ide najmä o to, aby ste sa s daným režimom stotožnili, a vedeli ho praktizovať v bežnom živote a v súlade so svojimi aj rodinnými či pracovnými povinnosťami.  V opačnom prípade by ste akurát zvýšili pôsobenie stresu na vaše vnútorné prostredie a ani hladovanie by nepomohlo 

Záver

Vylúčiť nezmyselne sacharidy zo stravy je asi rovnaký nezmysel ako vylúčiť mäso bez náhrady. A to som vegetarián už 30 rokov. Potrebujeme ísť ďalej a hlbšie pod ligotavý povrch. Potrebujeme správne sacharidy, v správnom čase a v správnom množstve