Výživa v prevencii onkologických ochorení

Výživa v prevencii onkologických ochorení

Výskyt onkologických ochorení sa zvyšuje. Podľa najnovších štatistík Svetovej zdravotníckej Organizácie (WHO) je najvyšší výskyt nádorových ochorení práve v krajinách strednej a východnej Európy (Maďarsko, Česká republika a Slovensko). Okrem toho si Slovenská republika drží popredné miesto vo výskyte rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Až 40% prípadov rakoviny je spojených s faktormi životného štýlu

Riziká vzniku onkologických čí iných ochorení, môžeme rozdeliť na neovplyvniteľné a ovplyvniteľné rizikové faktory. Medzi tie neovplyvniteľné, ktoré nemôžeme ovplyvniť, patrí napr. vek alebo silná rodinná anamnéza (dedičná predispozícia) konkrétneho ochorenia. Ovplyvniteľné rizikové faktory, predstavujú  napr. životný štýl a environmentálne faktory, ako je strava, telesná hmotnosť či fajčenie.

Viaceré štúdie poukazujú na fakt, že väčšina populácie sa pozerá na onkologické ochorenia ako na ochorenie, ktoré je vyvolané príčinami, ktoré nevieme ovplyvniť. Dokonca uvádzajú, že takmer polovica populácie vôbec neuvažuje o tom, že ich stravovacie návyky môžu mať reálny vplyv na riziko vzniku rakoviny. Napriek tomu, je napr. podľa výskumu  v  Spojenom kráľovstve je asi 40 % prípadov rakoviny spojených s faktormi životného štýlu, ako je zlá strava, nadváha a obezita a fajčenie.

Svetový fond pre výskum rakoviny (WCRF) je vedúcou svetovou autoritou v oblasti výskumu životného štýlu a prevencie rakoviny. V roku 2007 WCRF zverejnilo odporúčania na prevenciu rakoviny súvisiace so životným štýlom a v roku 2018 boli aktualizované, aby odrážali najnovšie zistenia výskumu.

Aké sú najnovšie odporúčania pri prevencii onkologických ochorení? 

Optimálna telesná hmotnosť: Nadmerná obezita zvyšuje riziko vzniku onkologických ochorení niekoľkými spôsobmi, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou pôsobia súčinne – a to podpora chronického zápalu, nekontrolovaný rast buniek, inzulínová rezistencia, abnormálne hladiny hormónov a zmeny v našom črevnom mikrobióme.

Dostatok fyzického pohybu: Dostatočný  a pravidelný pohyb môže nepriamo znížiť riziko vzniku rakoviny práve podporou zdravej telesnej hmotnosti. Priamo však môže pôsobiť proti jej vzniku napr. tým, že zníži úroveň zápalu v našom tele, zlepší našu imunitnú funkciu, pomôže našim bunkám opraviť DNA a tiež pomôže s reguláciou hormónov.

 Výživa bohatá na celozrnné potraviny, zeleninu, ovocie a strukoviny: Výživa bohatá na dostatok vyššie uvedených potravín, nesie so sebou viacero výhod, ak ide o prevenciu onkologických ochorení. V prvom rade, je dôležitá z hľadiska príjmu vlákniny, ktorá sa vo viacerých štúdiách ukázala ako vhodná prevencia vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka. V druhom rade, je tiež dôležitá z hľadiska príjmu fytochemikálií – bioaktívnych látok nachádzajúcich sa v rastlinnej strave, ktoré môžu zohrávať významnú úlohu v obrannom antioxidačnom systéme ľudského organizmu.

Limitovať príjem vysoko-spracovaných potravín, „fast foodu“ a sladkých nápojov: Konzumácia vysoko spracovaných jedál (hamburgery, sušienky) či sladených nápojov môže nepriamo zvýšiť riziko vzniku rakoviny prostredníctvom zvýšeného rizika naberania na váhe , čo môže viesť  až k vzniku nadváhy či obezity, o ktorej sme si už povedali vyššie.

Znížiť príjem červeného mäsa a údenín: Existujú presvedčivé dôkazy o tom, že práve nadmerná konzumácia červeného mäsa (napr. hovädzie či jahňacie ) a údenín (napr. šunka a saláma) zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Podľa WCRF by sme nemali jesť viac ako 500 g (uvarenej hmotnosti) červeného mäsa za týždeň, čo sú približne 3 porcie, a obmedziť spotrebu spracovaného mäsa na ideálne menej ako 21 g za týždeň.

Znížiť  príjem alkoholu: Podľa WCRF je vhodné sa vyhýbať príliš častej konzumácii alkoholu, keďže podľa štúdii aj občasná konzumácia alkoholu, môže zvyšovať riziko viacerých druhov rakoviny vrátane prsníka, hrubého čreva či pečene.

Nespoliehať sa na suplementy a doplnky výživy: Vplyv užívania doplnkov výživy  (ako napr. vápniku či vitamínu D) na riziko vzniku rakoviny nie je ešte úplne jednoznačný a preto WCRF neodporúča konzumáciu doplnkov stravy s cieľom prevencie rakoviny. Najlepšie je, ak sa pokúsime dosiahnuť odporúčaný príjem mikronutrientov v strave konzumáciou plnohodnotných potravín.

Pár slov na záver:

Veľkému percentu vzniku onkologických ochorení môže byť zabránené optimálnou životosprávou napr. udržiavaním optimálnej telesnej hmotnosti, dostatočným  a pravidelným pohybom, limitovanou konzumáciou alkoholu, a v neposlednom rade výživou bohatou na celozrnné potraviny, ovocie, zeleninu a strukoviny. 

Zdroje: 

Abe et al (2021) European Journal of Clinical Nutrition 75:929-936

Cancer Research UK https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/can-cancer-be-prevented-0

Sakula-Barry 2019 https://www.wcrf-uk.org/uk/blog/articles/2019/03/do-people-really-know-what-causes-cancer 

WCRF/AICR.  Continuous Update Project Expert Report 2018. Diet, Nutrition, Physical Activity and Colorectal Cancer.