Ako by mala vyzerať „zdravá strava pre deti”? Túto otázku si pravdepodobne položí každý rodič, ktorý sa snaží svojmu dieťaťu zabezpečiť optimálny vývin a štart do dospelosti. Práve výživa v detskom veku hrá dôležitú úlohu v prevencii mnohých, najmä civilizačných chorôb. V tomto období sa totiž organizmus aktívne vyvíja a vznikajú tak základy, na ktorých budeme môcť v dospelosti stavať. Na čo by sme sa teda mali v tomto období ako rodičia zamerať a čo by určite v strave našich deti chýbať nemalo?
Raňajky ako základ zdravej stravy
Sú nevyhnutnou súčasťou zdravého detského jedálnička, pretože deťom dodávajú potrebnú dávku energie, aby zvládli dopoludňajšie aktivity v škôlke či škole. Deti, ktoré pravidelne raňajkujú, majú nižšie BMI a je menej pravdepodobné, že budú mať v neskoršom veku nadváhu ako tie, ktoré raňajkujú nepravidelne. Túto skutočnosť čiastočne vysvetľuje aj fakt, že konzumáciou raňajok sa u detí v školskom veku znižuje riziko toho, že dieťa pre nedostatok energie nabehne do bufetu a od hladu si kúpi prvú sladkosť, ktorú tam uvidí. Okrem toho je vedecky preukázané, že pravidelní konzumenti raňajok prijímajú v strave aj vyšší obsah mikroživín, a to aj vďaka tomu, že väčšina cereálií do mlieka, je často obohatená aj o rôzne minerály a vitamíny.
Ovocie a zelenina
V detskej strave by určite nemali na dennej báze chýbať ovocie a zelenina. Okrem toho, že poskytujú dôležité vitamíny a minerály, sú tiež dôležité pre správne fungovanie organizmu, obsahujú aj vlákninu, ktorá podporuje zdravie čriev a pomáha predchádzať zápche. Všeobecne sa odporúča konzumovať 4 – 5 porcií ovocia a zeleniny denne, pričom všeobecne 1 hrsť predstavuje jednu porciu. Môžu byť podávané v akejkoľvek forme nielen, v tej čerstvej, a ráta sa aj mrazené, konzervované (najlepšie vo vlastnej šťave kvôli obsahu soli), sušené alebo vo forme odšťavených džúsov. Zelenina a ovocie by sa mali nachádzať v strave dieťaťa už od odstavenia a zavádzania prvých príkrmov. Čím skôr sa totiž dieťa zoznámi s rôznymi druhmi ovocia a zeleniny, tým vyššia je šanca, že s nimi v neskoršom veku nebude mať problém.
Dostatočné množstvo živočíšnych a rastlinných bielkovín
Mäso, ryby, vajcia, orechy, strukoviny (ako fazuľa, šošovica a hrášok) a potraviny vyrobené zo strukovín (ako tofu či hummus) sú vynikajúcim zdrojom bielkovín a železa. Ako všetci dobre vieme, bielkoviny predstavujú „hlavnú štrukturálnu zložku všetkých buniek v tele”, a preto sú kľúčovou zložkou stravy pre deti, ktorých telo sa stále vyvíja. Ak chceme deťom zabezpečiť zdravú stravu, mali by sme zo živočíšnych zdrojov uprednostňovať ryby a hydinu, a naopak, limitovať príjem červeného mäsa a údenín. Pestré kombinácie rastlinných a živočíšnych bielkovín by mali byť zaradené v detskom jedálničku dva- až trikrát denne.
Správne zdroje a množstvo tuku
Tuk predstavuje dôležitú súčasť detskej stravy a jeho potreba pre deti do 5 rokov je dokonca ešte vyššia ako u starších ľudí. Preto by sme ho nemali z detskej stravy vynechávať, ale skôr sa zamerať na jeho kvalitné zdroje. To v praxi znamená, že v ideálnom prípade by sme mali deťom ponúkať tzv. zdravé tuky, a to najmä tie z rastlinných zdrojov ako napr. olivový či slnečnicový olej, avokádo, semiačka, orechy a limitovať tzv. nezdravé tuky, ktoré sa často skrývajú najmä v sladkom pečive, fast foode či sladkostiach.
Jednoduché vs. komplexné sacharidy
Obilniny, zemiaky, ryža a cestoviny, sú všetko sacharidy, ktoré deťom dodávajú energiu s pomalým uvoľňovaním. Preto by mali byť súčasťou každého jedla a niekedy aj ako občerstvenie medzi jedlami. Pre deti staršie ako päť rokov sú lepšou voľbou celozrnné varianty, ako hnedá ryža, celozrnné pečivo či cestoviny, ktoré sú zdravšie a sýtejšie. Pozor na jednoduchý cukor, ktorý sa často skrýva v rôznych „zdravo” vyzerajúcich tyčinkách či keksíkoch, ktoré deťom oproti komplexným sacharidom neposkytujú žiadne vitamíny a minerály. Je to rýchly zdroj energie, ktorý môže byť v určitých časoch dňa potrebný, napr. pred tréningom, ale pri pravidelnej a častej konzumácii môže viesť k nadmernému prírastku hmotnosti. Okrem toho, častá konzumácia „sladkostí” zvyšuje riziko vzniku zubných kazov.
Pitný režim
Je jedným z často podceňovaných pilierov v rámci zdravej stravy detí. V strave detí neraz prevládajú sladené nápoje, avšak najlepšie nápoje pre deti sú voda a mlieko. Tie, na rozdiel od šumivých a sladených nápojov, neprispievajú k vzniku zubného kazu a nadbytočnému energetickému príjmu, ktorý môže viesť k zbytočnému priberaniu hmotnosti. Okrem toho, častá konzumácia ovocných sirupov je spájaná s črevnými problémami v podobe hnačiek a tiež nezdravými stravovacími návykmi. Ak vaše dieťa chcete odnaučiť od sladených nápojov, je vhodné začať zmenu postupne – napríklad môžete sirupy vymeniť za trochu odšťaveného džúsu, ktorý v pomere 1 : 3 zriedite s vodou.
Mliečne produkty
Keď už sme spomenuli mlieko v predchádzajúcom bode, považujeme za dôležité spomenúť v tomto článku samostatne aj mliečne produkty. Tie sú totiž významným zdrojom vápnika, ktorý deti potrebujú pre zdravý vývoj kostí a zubov. V ideálnom prípade by dieťa malo denne prijať aspoň tri porcie jedla bohatého na vápnik, pričom jednu porciu predstavuje napríklad 150 ml mlieka. Keďže deti do 2 rokov, rýchlo rastú a majú tým pádom vyššie nároky na energiu, odporúča sa im podávať predovšetkým plnotučné mlieko. Ak dieťa dobre rastie a má optimálny rastový vývin, od 2 rokov sa mu už môže podávať aj polotučné, no a od 5 rokov by mali deti dodržiavať zdravú výživu vhodnú pre celú rodinu. U detí, ktoré majú intoleranciu laktózy či alergiu na bielkovinu kravského mlieka, sú od 6 mesiacov vhodnými alternatívami sójové produkty obohatené o vápnik.
Zdroje:
https://www.bda.uk.com/resource/healthy-eating-for-children.html
bolesti choroby chudnutie chyby cukor deti detská strava dieťa diéty dojčenie dôchodok glukóza imunita jedenie jedlo lekár livestyle matka menštruácia mýty pacient potraviny prevencia proteín riziká sacharidy starnutie staroba strava strava dieťa strava v tehotenstve stredomorská suplementácia sviatky tehotenstvo tuky vitamíny výživa výživové doplnky zdravie zdravá strava zdravé potraviny zvyk živiny životný štýl