Etiketa – zdroj informácií o tom, čo jeme

Etiketa – zdroj informácií o tom, čo jeme

Balenie potraviny môžete vnímať ako jeho vizuálnu „tvár“, no skutočné dôležité informácie skrýva až etiketa. Aj keď vyzerá malá a neprehľadná, obsahuje množstvo údajov, ktoré nám pomáhajú zodpovedne vyberať potraviny — a tým prispieť k našemu zdraviu (a zdravému vývinu našich detí).
Poďme si rozobrať, čo nám etiketa hovorí, na čo sa zamerať, a ako využiť tieto informácie pri bežnom nákupe.

Aké informácie etiketa poskytuje?

  1. Zloženie – zoznam všetkých surovín (ingrediencií) v zostupnom poradí podľa množstva.
    • To znamená, že zložka s najväčším podielom je uvedená ako prvá, a najmenší podiel je na konci.
    • Pomáha to napríklad rozlišovať medzi skutočnými výrobkami a ich napodobeninami, či medzi potravinou s významnou základnou surovinou vs. výrobkom s množstvom „zbytočných“ prísad.
  2. Výživové údaje (výživová tabuľka) – zvyčajne sa uvádza energetická hodnota (kcal/kJ) a množstvá hlavných živín: tuky (vrátane nasýtených tukov), sacharidy (z toho cukry), bielkoviny, soľ.
    • Vo väčšine prípadov sa tieto údaje uvádzajú na 100 g alebo 100 ml, pričom môže byť uvedené aj na porciu.
    • Do tabuľky môžu byť doplnené aj ďalšie údaje (napr. vláknina, vitamíny, minerály), ak to výrobca uvedie.
  3. Prídavné látky (aditíva) – často označované buď svojim názvom alebo E-číslom (napr. E100, E202 a pod.).
  4. Ďalšie informácie – napríklad alergény, dátum minimálnej trvanlivosti, dátum spotreby, skladovanie, pôvod suroviny a pod.

Ako využiť etiketu pri výbere „zdravšej“ potraviny

Ak chcete pri nákupe vybrať kvalitnejšiu alternatívu, zamerajte sa na tieto aspekty:

1. Pozrite sa na hodnoty cukru, soli, tukov

  • Výrobok by nemal byť preplnený cukrom či soľou, a mal by sa vyhýbať veľkému podielu stužených tukov (trans-tuky či nasýtené tuky vo veľkom množstve).
  • Napríklad podľa World Health Organization (WHO) by príjem pridaných cukrov mal byť menej než 10 % celkového energetického príjmu, pričom ideálne je pod 5 %.
  • Sledujte viac ako „len cukor“ — tuk, najmä nasýtený a trans-tuky, soľ (sodík) a tiež vlákninu.

2. Zloženie – množstvo základnej suroviny a podiel prísad

  • Zložky sú zoradené v zostupnom poradí podľa množstva. Ak na prvom mieste vidíte napríklad tmavý sirup, vodu či palmový tuk pred „skutočnou“ surovinou (napr. celozrnnou múkou či mäsom), ide o signál, že základná surovina môže byť len malou časťou výrobku.
  • Pri mäsových výrobkoch alebo výrobkoch z celozrnnej múky stojí za to kontrolovať, či skutočne obsahujú primeraný podiel tejto „kvalitnej“ suroviny.
  • Etikety musia zo zákona obsahovať údaje o energetickej hodnote, o množstvách tuku, nasýtených mastných kyselín, sacharidov, cukrov, bielkovín a soli.  

3. Vláknina – prečo ju sledovať?

  • Dôležitá pre zdravie tráviaceho traktu, podporu pocitu sýtosti a celkovú kvalitu stravy.
  • Pokiaľ výrobok tvrdí, že je „zdrojom vlákniny“, v EÚ to znamená, že musí obsahovať aspoň 3 g vlákniny na 100 g výrobku.
  • Ak teda hľadáte potravinu zdravšiu, sledujte vyšší podiel vlákniny.

    Odporúčania pre váš nákup

    • Nakupujte potraviny s vyšším obsahom vlákniny, kvalitných bielkovín a zdravých tukov.
    • Vyhýbajte sa potravinám s vysokým obsahom cukru, soli, stužených (trans) tukov a s množstvom aditív („E-čiek“).
    • Pri porovnávaní viacerých produktov jednej kategórie – napr. dva druhy pečiva, snackov či mäsových výrobkov – vyberte ten, ktorý má lepšie výživové hodnoty + jednoduchšie zloženie : menej prísad, vyšší podiel základnej suroviny.
    • Všímajte si porciu vs. 100 g – niektoré výrobky môžu uvádzať veľmi malú porciu, čo môže zmeniť vypovedaciu hodnotu čísiel.
    • Pri deťoch či pri špecifických stravovacích potrebách buďte obzvlášť pozorní – menšie deti by mali mať obmedzený prísun pridaných cukrov či soli.

    Záver

    Etiketa, aj keď malá, je najdôležitejším zdrojom informácií o tom, čo vlastne kupujeme a jeme. Neignorujte ju.
    Ak jej venujete pár sekúnd svojho nákupu, získate možnosť lepšie vybrať potravinu a výsledok sa môže prejaviť vo vašom zdraví.
    Začnite teda pristupovať k nákupu s rozvahou: čítajte etikety, porovnávajte varianty a najmä – vyberajte kvalitnejšie potraviny.

    Sledujte svoju etiketu ako malé „okienko“ do zloženia a výživovej hodnoty výrobku – a urobte ju svojim spojencom v bežnom nákupnom rozhodovaní.

      bolesti choroby chudnutie chyby cukor deti detská strava dieťa diéty dojčenie dôchodok glukóza imunita jedenie jedlo lekár livestyle menštruácia mýty pacient potraviny prevencia proteín riziká sacharidy starnutie staroba strava strava dieťa strava v tehotenstve stredomorská suplementácia sviatky tehotenstvo telo tuky vitamíny výživa výživové doplnky zdravie zdravá strava zdravé zvyk živiny životný štýl