Univerzálna výživa neexistuje: Prečo jeden spôsob stravovania nefunguje pre všetkých?

Univerzálna výživa neexistuje

Zistite, prečo univerzálna výživa neexistuje a ako metabolická typológia pomáha určiť ideálne stravovanie pre každého jednotlivca. Objavte cestu k individuálnemu zdraviu vďaka pochopeniu vášho metabolizmu.

Sme zdravší ako pred 10timi rokmi?

Napriek tomu, že máme čoraz viac dostupných informácií o výžive, zdravom životnom štýle a prevencii civilizačných chorôb, štatistiky hovoria jasne – zdravší nie sme. Počet ľudí trpiacich kardiovaskulárnymi ochoreniami, cukrovkou 2. typu, respiračnými problémami, tráviacimi poruchami či obezitou naďalej rastie.

Obezita bola dokonca zaradená Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) medzi chronické ochorenia a znepokojujúci je fakt, že sa čoraz viac týka aj detí a mladistvých. Aj keď žijeme dlhšie, kvalita života v starobe často klesá. Mnohí sa stávajú skoro závislými od liekov, lekárov a zdravotníckeho systému.

Pre jedného liek, pre druhého jed

Slávny výrok rímskeho básnika Lucretia hovorí:

„Čo je pre jedného potravou, môže byť pre druhého prudkým jedom.“

Už starovekí liečitelia chápali, že výživa musí byť individualizovaná. Hippokrates zdôrazňoval, že nie je až tak dôležité, akú chorobu má pacient, ale kto je ten pacient, ktorý ju má.

Moderné trendy vo výžive sa snažia ponúkať univerzálne riešenia – diétne plány, tabuľky, odporúčania. Ale je logické očakávať, že Inuit z Arktídy bude mať rovnaké výživové potreby ako človek žijúci v rovníkovej Afrike? Kultúrne, genetické aj klimatické rozdiely ovplyvňujú naše potreby.

Metabolická typológia – individuálny prístup k stravovaniu

Metabolická typológia je systém, ktorý vychádza z biochemickej individuality človeka a zohľadňuje jeho autonómny nervový systém a oxidatívne spaľovanie.

  • Autonómny nervový systém sa skladá z dvoch vetiev: sympatikus (aktivita, stres, boj/útek) a parasympatikus (odpočinok, trávenie, regenerácia). U každého z nás môže dominovať iná vetva.
  • Oxidačný systém určuje, či naše telo spaľuje energiu rýchlo alebo pomaly – ide teda o náš metabolický rytmus.

Na základe kombinácie týchto faktorov rozlišujeme tri základné metabolické typy:

  1. Sacharidový typ – uprednostňuje energiu z cukrov, potrebuje vyšší podiel sacharidov.
  2. Bielkovinový typ – prosperuje na vyššom príjme bielkovín a tukov, menej sacharidov.
  3. Zmiešaný typ – vyvážené zastúpenie všetkých makronutrientov.

Každý typ má nielen iné potreby na pomer makronutrientov (sacharidy, bielkoviny, tuky), ale aj na konkrétne zdroje týchto živín. To, čo je pre jedného superpotravina, môže pre druhého znamenať narušenie rovnováhy organizmu.

Personalizovaná výživa je budúcnosť

Univerzálne odporúčania vo výžive majú svoje miesto, ale skutočné zdravie začína pochopením seba samého. Namiesto slepého nasledovania trendov si zaslúžite prístup, ktorý rešpektuje, kto ste, kde žijete, a ako vaše telo funguje.

Neexistuje jedna správna diéta pre všetkých. Existuje však správna výživa pre vás osobne.